Baby uit American Sniper is een plastic pop

door
Roald
Leestijd 2 min.

Hoewel American Sniper records verpulvert in Amerika, genomineerd is voor de Oscars en de film is waar op dit moment het meest over gesproken wordt op social media, krijgt de prent van Clint Eastwood toch wat kritiek te verwerken. Niet alleen van Seth Rogen die zei dat de film hem herinnerde aan Nazi-propaganda maar nu ook van filmcritici. In plaats van een echte baby, koos regisseur Eastwood er namelijk voor om poppen te gebruiken in minstens twee scènes.

Bradley Cooper en Sienna Miller, de twee hoofdrolspelers, probeerden heel hard om het stuk speelgoed eruit te laten zien als echte kinderen, maar veel filmliefhebbers hadden toch door dat het nep was.

Nochtans worden er vaak poppen gebruikt op de filmset. In Californië waar American Sniper werd gefilmd, moet er namelijk een werkvergunning aangevraagd worden en moet er toestemming zijn van een arts. Tijdens het filmen moet er een verpleegkundige en ten minste een ouder of voogd aanwezig zijn. Bovendien mogen kinderen maar 20 minuten per dag werken.

Maar zelfs ondanks deze beperkingen, wordt er met gespot gereageerd op de keuze voor een plastic pop.

Uiteindelijk bleek dat de keuze eerder gedwongen was dan vrij want Eastwood had twee echte baby's voorzien maar door pech konden beide zuigelingen niet aanwezig zijn op de set. De eerste baby had namelijk koorts en de tweede kwam gewoon niet opdagen. Dat tweette Jason Hall, de scenarist, als antwoord op de kritiek. Ondertussen werden de tweets verwijderd.

Normaal gezien wordt het speelgoed goed verborgen zodat het bijna niet te herkennen is, maar in American Sniper werd het al snel pijnlijk duidelijk dat het om een pop ging. "Ik werd meteen zo afgeleid door die baby dat ik de rest van de scène alleen maar naar de pop heb zitten kijken en verder niets heb onthouden," schreef recensent Drew McWeeny. "Geen van hen lijkt hem ook comfortabel vast te houden. Het lijkt alsof Cooper nog nooit een baby heeft vastgehouden."