In de wachtrij staan is een nieuw beroep in Venezuela

In Venezuela is er een nieuw beroep ontstaan als onbedoeld gevolg van een ernstig tekort aan basisbehoeften. Het gaat om een iemand die in de wachtrij voor winkels gaat staan en daarvoor financieel gecompenseerd wordt. Krisbell Villarroel, een alleenstaande moeder van 22 jaar met twee kinderen, staat elke morgen uren in de rij voor de winkeldeuren. Ze koopt een aantal producten voor haar klanten waarvoor ze extra betaald wordt. “Je moet elke dag om 2:00 u ’s ochtends opstaan,” vertelde ze aan AFP.

Bij dageraad worden de eerste rijen gevormd voor de supermarkten en apotheken. “Ik ga van de ene wachtrij naar de andere om te zien wat ze verkopen. Zo breng ik de dag door. In een winkel kunnen we melk, suiker of koffie kopen terwijl er in een andere meel, rijst, luiers of shampoo beschikbaar zijn. Haar klanten zijn mensen in eengezinswoningen die niet de tijd of de behoefte hebben om in de rij te gaan staan. Het zijn ondernemers die de middelen hebben om iemand te betalen die voor hen in de rij gaat staan.

wachtrij2

Veel eigenaars van restaurants hebben verteld dat ze personeel hebben om in de wachtrij te staan van supermarkten en winkels om de nodige producten te kopen voor de menu’s.

Een op de drie mensen komt een basisproduct tekort. Bedrijven kunnen sinds de strenge deviezen controle vaak het noodzakelijk aantal goederen of producten voor de productie van hun product niet importeren. Ondertussen stijgen de prijzen van de beschikbare producten fors met een inflatie van 64%. In de afgelopen dagen zorgde de frustratie van de wachtenden in de wachtrijen voor enkele schermutselingen. In sommige gebieden werd het verboden om ’s nachts al in de rij te gaan staan voor de supermarkten.