Kempenaar wil Kilimanjaro beklimmen in blote bast

door
Roald
Leestijd 1 min.

Chris Van den Vonder uit Hulshout wil op 13 janauri de Kilimanjaro beklimmen samen met een twintigtal andere avonturiers. Op zich is het niet ongewoon om de hoogste berg van Afrika te beklimmen (5895 meter) maar deze durfals willen het in blote bast en in korte broek doen op minder dan 36 uur.

"Het is een kwestie van heel diep in-en uitademen en je adem te leren vasthouden," vertelt Chris Van den Vonder. "Het moeilijkste is om te leren je hoofd helemaal leeg te maken. Je mag letterlijk nergens aan denken zodat je na een tijdje alle facetten in je lichaam kunt aanvoelen. Op die ademhalingstechnieken heb ik tijdens lange wandeltochten de voorbije maanden intensief getraind."

"Ik wandel nu zonder problemen vier uur aan een stuk in korte broek en bloot bovenlijf bij temperaturen van -4° Celsius. Je voelt de koude wel, maar je hebt het niet koud. Een normale mens zou de dag nadien ziek in bed liggen, maar ik niet. Integendeel zelfs, ik heb ongelooflijk veel energie tegenwoordig."

Chris wordt gecoacht door Wim 'Iceman' Hofman die zelf al aantoonde dat het mogelijk is om met gecontroleerde ademhaling voldoende zuurstof uit ijle lucht te halen voor je lichaam. "Alleen niet in zo'n korte tijd, maar we zijn goed voorbereid. Ik weet dat mijn lichaam bloedrood zal zien van de kou. Wanneer het blauw wordt, moet ik even stoppen met dat te corrigeren met ademhalingsoefeningen. Maar als het paars wordt, kunnen zelfs die geen hulp meer bieden."