Mars rover Opportunity kampt met geheugenproblemen

Na meer dan tien jaar op de rode planeet kampt de Mars rover Opportunity met ouderdomsproblemen, vooral met het geheugen. Volgens Discovery News heeft de onbemande verkenningsrobot last van geheugenverlies door problemen met het flashgeheugen.

“De rover gebruikt twee verschillende soorten geheugen: vluchtig geheugen en niet-vluchtig geheugen”, legt John Callas van NASA uit. Het vluchtige geheugen wordt gewist elke keer de robot zichzelf uitschakelt, terwijl het niet-vluchtige geheugen bewaard blijft in dat geval. In het niet-vluchtige geheugen zitten de belangrijke data en de metingen maar net dat geheugen begint af te takelen door de ouderdom.

De problemen met het niet-vluchtige geheugen worden steeds frequenter en soms kan de robot de gegevens niet meer raadplegen. Daardoor begint het gegevens op te slaan in het vluchtige geheugen, die dan verloren gaan als de rover zich uitschakelt om de batterij te sparen. Dit probleem is op zich niet zo erg want de rover kan de gegevens van het vluchtige geheugen doorsturen naar het Mars Odyssey ruimtetuig doorsturen maar er kan niet altijd verbinding gemaakt worden tussen de twee uitschakelbeurten.

Het goede nieuws is dat het probleem zich slechts voordoet in één van de zeven geheugenbanken en dat ze over enkele weken de rover kunnen programmeren zodat die enkel de zes overige geheugenbanken gebruikt. Dat de Opportunity nu nog werkt is op zich al een hele prestatie. Drie maanden na de landing in 2004 had de rover zijn missie voltooid maar vandaag de dag werkt de verkenningsrobot nog steeds. Opportunity legde ondertussen al meer dan 40 kilometer af, de langste afstand dat een voertuig op een andere planeet heeft afgelegd.