Taxi’s en bussen zijn ook wifirouters in Porto

In Porto, de op één na grootste stad van Portugal, is het doorheen heel de stad mogelijk om verbinding te maken met een draadloos netwerk. De verklaring daarvoor ligt bij de bussen en taxi’s van de stad. Die zijn niet enkel openbaar vervoer, maar ook mobiele routers voor een openbaar wifinetwerk. Zo heeft iedereen in de stad toegang tot het internet op zijn mobiel apparaat, zonder dat ze het gsm-netwerk moeten gebruiken. Vijftig tot tachtig procent van de gebruikers hoeft zo het gsm-netwerk niet meer te benutten voor het internet.

Maar dat is niet de enige functie van het wifinetwerk doorheen de stad, het wordt ook gebruikt voor metingen. Zo kan een sensor waarnemen wanneer een bus of een taxi over een put in het wegdek rijdt en een signaal uitsturen dat er wegenwerken nodig zijn. Afvalbakken doorheen de stad worden ook uitgerust met een sensor die ziet wanneer die vol is. Die sensor stuurt dan, via het netwerk, een signaal naar de ophaaldienst en zo kunnen vuilnisbakken efficiënt worden leeggemaakt.

Het wifinetwerk in Porto is een project van Veniam, een bedrijf dat ontsproten is uit de Universiteit van Porto. Volgens het bedrijf is hun netwerk in Porto het grootste en meest gesofisticeerde rijdende netwerk van de wereld. Oprichter Joao Barros zegt dat Veniam nu plant om andere steden ook te voorzien van deze technologie.