Miljoenen mensen kunnen niet genieten van hun Xbox of PlayStation door een aanval van hackers

Wie gisteren een gloednieuwe Xbox One of PlayStation4 onder de kerstboom vond, heeft er nog niet veel plezier aan kunnen beleven. Voor de meesten was op eerste kerstdag zowel Microsoft’s Xbox Live als Sony’s PlayStation Network offline door aanhoudende ‘distributed denial-of-service aanvallen (DDoS, hierbij wordt het netwerk zo belast dat er geen gegevens meer kunnen verzonden worden)

Microsoft en Sony gebruikten Twitter om de problemen kenbaar te maken aan het publiek en zeiden beide dat ze proberen de diensten zo snel mogelijk te herstellen. Waarschijnlijk hadden de meeste medewerkers van de bedrijven ook een vrije dag maar de groep hackers die zichzelf Lizard Squad noemt, gooide roet in het eten.

Lizard Squad is geen vreemde in de hackingwereld. De groep was eerder al verantwoordelijk voor aanvallen op Sony en Microsoft en ook Blizzard (World of Warcraft) heeft al last ondervonden. De groep heeft zelfs gedreigd een commercieel vliegtuig naar beneden te brengen en ze hebben zich geassocieerd met IS.

Gamers hebben altijd al vraagtekens gehad bij de motieven van de hackers. De aanval lijkt volgens hen meer een publiciteitsstunt om Twitter-volgers te vergaren dan een nobele verdediging van principes.

In een onverwachte wending werd het probleem uiteindelijk opgelost door Kim Dotcom, de oprichter van Megaupload. Hij overtuigde Lizard Squad om hun aanvallen te staken in ruil voor een permanente premium account op Megaupload. Het duurde niet lang of Lizard Squad besloot om te stoppen met hun aanvallen.