Zes op tien Belgen rijdt graag in de sneeuw

Een witte kerst lijkt het niet te worden, maar mocht er binnenkort toch sneeuw uit de lucht vallen, dan ziet een overgrote meederheid van de Belgen geen probleem om de auto van stal te halen. Dat blijkt uit een onderzoek van AutoScout24 bij duizend landgenoten. Opvallend genoeg zijn Walen duidelijk minder gestresseerd dan Vlamingen om in winterse omstadigheden de baan op te gaan.

Of het nu vriest of sneeuwt, zes op de tien Belgen vinden het helemaal niet erg om dat winterweer te trotseren met de auto. En Walen zijn daarbij net iets avontuurlijker ingesteld dan Vlamingen (63% tegenover 52%). Ze houden ook het hoofd beter koel, want 71% van hen zegt niet meer stress te ervaren dan anders wanneer ze door de sneeuw moeten rijden. Bij de Vlamingen is dat 59%.

Gelukkig passen zowel Walen als Vlamingen hun rijstijl aan in winterse omstandigheden. 73% van de Vlamingen en 82% van de Walen rijdt dat voorzichtiger.

Tips voor een onbezorgde winter

AutoScout24 verzamelde ook de beste tips om zorgeloos de winter door te komen. Een stevige autobatterij is daarbij onmisbaar want in extreme weersomstandigheden wordt die zwaar op de proef gesteld. Bovendien moet de batterij in de winter extra energie leveren voor de verwarming en de verlichting van jouw wagen. Je laat dus best je autobatterij om de 4 à 5 jaar vervangen.

Ook winterbanden zijn erg handig in de vrieskou. Bij temperaturen onder 7°C zijn normale banden niet meer zo efficiënt volgens AutoScout24. Dankzij het speciale profiel van de winterbanden is je wagen beter aangepast aan de barre weersomstandigheden. Je auto zal beter presteren bij het starten, remmen en het bochtenwerk.

Naast de batterij en winterbanden, zijn er nog enkele andere dingen waar je best een beetje aandacht aan schenkt wanneer je de kou zorgeloos wil trotseren. Ontdamp de ruiten met airco of verwarming en kijk na of je nog genoeg ruitenwisservloeistof hebt en of daar antivries in zit. Zorg er ten slotte ook voor dat je een fluohesje en een zaklamp bij je hebt.