1 op de 5 mensen gebruikt geen internet in Europa

Geloof het of niet, maar in een tijd waarin velen van ons vastgelijmd zijn aan onze smartphone en messaging apps zijn er nog veel Europeanen die zeggen dat ze nog nooit het internet hebben gebruikt. Maar liefst 20% van de Europeanen tussen 16 en 74 jaar verklaren dat ze nog nooit het internet hebben gebruikt. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Eurostat, het bureau voor statistiek van de Europese Unie.

18% van de ondervraagden antwoorden op de vraag “Wanneer heeft u voor het laatste gebruik gemaakt van het internet” met nooit. Dat is 43% minder dan in 2006.

De definitie van “het internet” is enorm gegroeid in de afgelopen jaren met de grootschalige introductie van smartphones en apps die verder gaan dan een eenvoudige webbrowser. De enquête peilde over het algemeen naar het gebruik van het internet, zonder dat begrip te definiëren. In het laatste vraagonderzoek werd ook gevraagd of mensen gebruik maakten van smartphones, laptops of andere apparaten en waar ze het internet voor gebruikten (e-mails, social media, gaming of winkelen).

Sinds 2006 is het aantal dagelijkse internetgebruikers van 31% naar 65% gegaan. Maar dat wil nog steeds zeggen dat bijna een derde van de Europeanen het internet niet elke dag gebruiken.

De uitersten in het onderzoek waren IJsland, waar zo goed als iedereen online te vinden is, en Roemenië dat grotendeels offline lijkt te zijn.

Slechts 1% van de mensen in IJsland zeiden dat ze nog nooit internet had gebruikt. 94% verklaarde er zelfs dagelijks gebruik van te maken. Roemenië daarentegen had de meeste mensen die nog nooit internet hadden gebruikt met een aantal van 39. Griekenland en Italië volgen die statistiek op de voet waar een derde geen internet gebruikt.

Wereldwijd is 40% van de bevolking minstens één keer online gegaan in de afgelopen maand, volgens de prognoses van eMarketer in november.