Inwoners van Moskou redden wat er te redden valt

Alles wordt duurder in Moskou. Gisteren moest er zo’n 100 roebel betaald worden voor een euro en dus proberen de inwoners van de grootstad er alles aan te doen om te redden wat er nog te redden valt. Vakanties worden afgezegd, spaarrekeningen worden nog snel in euro’s omgewisseld en dure aankopen worden alsnog gedaan. Zolang het nog kan of in sommige gevallen als een vorm van belegging. Dat schrijft Olaf Koens in de Volkskrant.

Want de prijzen stijgen extreem snel. IKEA kondigde vorige week aan dat het de prijzen vandaag zou verhogen. Tot diep in de nacht stonden er lange rijen aan de kassa’s van de drie filialen in Moskou die speciaal hun openingstijden hadden verruimd.

Euroset, de grootste verkoper van mobiele telefoons in Rusland, liet ook weten dat de prijzen de komende tijd met 30 tot 50 procent zouden stijgen. “We hebben alles al 10% duurder gemaakt,” legt een woordvoerder uit. “Maar als de roebel in waarde halveert, kunnen wij niet achterblijven.”

Wisselkantoren moesten nieuwe borden aanschaffen want de koers van de roebel paste er niet meer op. Een kantoor besloot dicht te gaan. “Wat denk je, als de koers zo blijft stijgen, dan gaan we er allemaal aan,” verklaarde een anonieme medewerker van stadsblad Afisha.

Websites die de koers van de roebel in real-time volgen, kunnen niet meer volgen. Op een van de website schrijven de makers: “Onze server kunnen de tarieven niet meer bijbenen, maar dat is ook niet meer zo belangrijk.”