Van harte délégué

De délégué is een cruciale functie in elke ploeg. Tijdens een match moet de coach of trainer niet aanwezig zijn, maar een ploeg zonder délégué mag niet op het veld. Een ontmoeting met de délégués van BX Brussels, die elke week ver weg van de spotlights werken voor de club.

Op het eerste déléguécomité van het seizoen 2014/2015 waren een tiental mensen aanwezig die hun tijd en energie investeren in het goede verloop van de wedstrijden. Deze délégués zijn niet alleen belast met de taken die gereglementeerd zijn door de Koninklijke Belgische Voetbalbond, zoals het verzamelen van het team, de controle van de documenten, de voorbereiding van het veld en het onthaal van de scheidsrechter. Ze zijn ook erg betrokken bij de algemene sfeer binnen de ploeg.

Op vrijwillige basis délégué zijn, betekent elke week van het seizoen beschikbaar zijn voor de club. Een engagement dat heel serieus wordt genomen. Een derde van de délégués zijn mama’s. Zij zijn niet alleen gemotiveerd door de ambities van de club, maar zien hun kinderen ook maar al te graag openbloeien en vooruitgaan. Solange (U8) is voor het tweede jaar op rij délégué en Natasha is zelfs délégué voor twee ploegen. Net als Marie-José, délégué van de U12, willen ze investeren in, en deelnemen aan het clubleven. En de papa’s, die doen het vaak omdat ze zelf gek zijn van voetbal. Zoals Murat (U7), die maar wat graag zijn passie deelt met de nieuwe generatie. Allemaal willen ze de club helpen die hen zo nauw aan het hart ligt. Door hun tijd, energie, hart en ziel te investeren. En soms zelfs door de was te doen, zoals Armand, die elk weekend met veel zorg de outfits van de hele U12-ploeg schoonmaakt!

De onderwerpen en beslissingen worden grotendeels gemotiveerd door de délégués, maar BX luistert altijd. Een voorbeeld: omdat sommige délégués niet goed weten wat te doen als er een ongeluk gebeurt op het veld, zal BX na de eindejaarsfeesten een opleiding over het onderwerp organiseren. De winterstop die volgende week ingaat, na Sinterklaas, betekent een welverdiende rust. En toch… op het einde van de vergadering geven sommige délégués toe dat ze de weekendmatchen zullen missen.

 

Vlaanderen verbeelding werkt_vol