Waarom we allemaal een verschillende lach hebben

Lachen kan aanstekelijk zijn, maar soms klinkt het alsof we allemaal een totaal andere lach hebben. De reden waarom we lachen, is een verlengde reactie op humor. Daarnaast is lachen een sociaal hulpmiddel dat we gebruiken om met elkaar te communiceren. We gebruiken ook lachen als therapie en om het geheugen te verbeteren. Maar waarom klinken we allemaal zo verschillend wanneer we lachen?

Naast anatomie – lachen is een samenwerkingsverband tussen jouw limbisch systeem, het strottenhoofd, de longen en de ademhalingsspieren – wat drijft je om te grinniken en anderen om te snuiven? Het antwoord ligt in de psychologie en het menselijk gedrag.

“We hebben allemaal een scala van verschillende lachen die we gebruiken voor verschillende doeleinden en omstandigheden,” zegt Judi James, lichaamstaal en gedragsexpert. “De meeste passen binnen het social masking spectrum. Dat wil zeggen dat we lachen om beleefd te zijn of om sociale banden te creëren.”

“Neem bijvoorbeeld wanneer je moet lachen door je favoriete tv-comedy. Als je alleen bent, zul je waarschijnlijk niet hardop lachen, maar als je in groep kijkt, dan vormt het lachen een vorm van sociale binding en gedeelde ervaring.”

“De enige echte authentieke lach waardoor je weet hoe je echt klinkt, is de spontane lach. Deze echte lach brengt ons vaak in verlegenheid omdat we vinden dat hij walgelijk klinkt waarbij er vaak snuivende geluiden te horen zijn,” legt James uit.

“Daardoor leren we ons in te houden. We lachen op een manier die we zelf gecreëerd hebben, bewust of onbewust. We werken aan onszelf om onszelf zoveel mogelijk in te dekken en sociaal aanvaardbaar te presenteren, waardoor onze lach gereserveerder is en waarschijnlijk professioneler klinkt.”

“We denken dat we maar één lach hebben in ons repertoire, maar eigenlijk hebben we er veel verschillende. Wanneer het lijkt alsof iemand van lach is veranderd, betekent dat dat hij of zij alleen maar is overgeschakeld naar een andere. Dat kan zijn door veranderingen in het leven. Bijvoorbeeld als we door een moeilijke periode gaan in het leven, proberen we soms onze innerlijke depressie te maskeren met een goede lach. Deze “leugen” zorgt dan voor een andere lach dan normaal.”

“We zijn ook gevoelig voor aangeleerd gedrag. We luisteren naar de lach van andere mensen en spiegelen ons eraan zonder dat we het beseffen.”