Dinosaurusmysterie na 50 jaar opgelost

door
Roald
Leestijd 2 min.

Een mysterie rondom een bepaald soort dinosaurus is na 50 jaar eindelijk opgelost. In de jaren '60 vonden onderzoekers twee gigantische armen van een dinosaurus, maar ze wisten niet van welke soort dinosaurus deze armen waren. Nu is de rest van het lichaam gevonden en de onderzoekers zeggen dat het schepsel nog meer bizar is dan ze aanvankelijk dachten.

Het beest moet enorm zijn geweest, had een snavel en gigantische voeten als van een hoefdier. De studie werd gepubliceerd in het bekende, wetenschappelijke tijdschrift Nature.

"Het bleek een van de vreemdste dinosaurussen te zijn die we al gevonden hebben," zei hoofdonderzoeker Yuong-Nam Lee uit Zuid-Korea. "Het is zo bizar dat we het ons nooit hadden kunnen voorstellen."

Meer dan een halve eeuw geleden vonden onderzoekers twee enorme onderarmen van 2.4 meter lang met drie gigantische klauwen. Dino's hebben normal korte armen dus de wetenschap stond voor een raadsel.

De naam van de bizarre dino is Deinocheirus Mirificus wat "afschuwelijke handen" betekent. In diverse reconstructies heeft men de dino voorgesteld als iets dat lijkt op T-rex maar zijn prooi grijpt met zijn lange armen en vlijmscherpe klauwen. Een andere keer werd hij voorgesteld als een soort van grote luiaard die aan bomen bengelt.

Maar sinds de ontdekking van twee volledige skeletten in Mongolië is de wilde speculatie voorbij. Het internationale onderzoeksteam zegt dat het beest ongeveer 11 meter groot was en meer dan 6 ton woog. Het had een langwerpig hoofd met een eend-achtige snavel en een groot zeil op zijn rug. De benen waren kort en stomping en groeiden uit tot hoefachtige poten, waardoor de onderzoekers denken dat de dino maar een trage beweger zou zijn geweest.

De inhoud van de maag suggereert dat het dier planten en vissen at. "We hebben geen bevestiging maar we denken dat de lange onderarmen gebruikt werden om kruidachtige planten op te graven in zoetwaterhabitats."

"Nu we weten hoe het beest eruit zag, is het echt ontzettend raar, want we hadden nooit verwacht dat het zo bizar zou zijn. Het is schokkend om te zien hoeveel eigenaardige functies het dier heeft. Deze ontdekking verandert ons beeld over wat voor vormen een dinosaurus kan aannemen."