Gepensioneerde zakenman vindt Vikingschat ter waarde van een miljoen euro

door
Roald
Leestijd 1 min.

Derek McLennan, een gepensioneerd zakenman en notoir schattenjager, heeft vorige maand een Vikingschat gevonden ter waarde van meer dan een miljoen euro.

De schat bestaat uit 100 objecten waaronder diverse armbanden, gouden ringen en een vroegmiddeleeuws kruis. De artefacten werden gedateerd op de negende eeuw en eerder.

McLennan, die op schatten jaagt als hobby, wist niet wat zijn eerste vondst betekende. "Ik had geen idee van wat ik gevonden had toen ik mijn eerste stuk opgegraven had. Ik dacht dat het om een zilveren lepel ging, maar toen ik hem omdraaide, wist ik meteen dat het van een Viking was."

Toen hij het goed besefte, raakte de man in schok. "Ik voelde de adrenaline door mijn lichaam jagen en ik zwaaide naar mijn collega's." Ook toen hij thuis kwam kon hij het goede nieuws amper overbrengen op zijn vrouw. Ze dacht dat haar man het slachtoffer was van een auto-ongeluk toen hij haar het wonderbaarlijke nieuws wilde vertellen.

Kort na de ontdekking kwamen archeologen ter plaatse om een grote opgraving te beginnen. Sinds de overname hebben ze nog meer artefacten gevonden die meer waard zijn dan ze kunnen vermoeden. "Dit is een enorm belangrijke vondst. Niets zoals dit werd eerder in Schotland gevonden," zei Stuart Campbell, hoofd van de Treasure Trove Unit at National Museums Scotland.

De Schotse wet vereist dat McLennan de eventuele opbrengst deelt met de eigenaar van de grond en de Kerk van Schotland.

 

??