Pendelen maakt mensen gelukkiger

Pendelen naar het werk met de bus, trein, fiets of te voet maakt mensen gelukkiger ondanks vertragingen en de drukte. «De meest verrassende bevinding was dat pendelaars rapporteerden dat ze een beter gevoel hadden tijdens het reizen met openbaar vervoer,» zei Adam Martin, hoofdonderzoeker van de UEA Norwich Medical School.

Het team van de Universiteit of East Anglia vond in de studie met 18.000 Britse arbeiders dat klachten over stress en moeilijkheden om geconcentreerd te blijven op het werk maar liefst 13 procent vaker voorkwamen bij mensen die met de auto naar het werk kwamen.

«Je zou verwachten dat zaken als vertragingen of drukte veel stress zouden veroorzaken bij pendelaars. Maar bussen en treinen geven mensen de tijd om te ontspannen, te lezen en te praten met vrienden,» verklaarde Martin. Pendelen met de trein of bus houdt ook in dat je fysiek actief bent.«De bijbehorende wandeling naar de bushalte of het station lijkt mensen ook op te vrolijken.»

Bovendien heeft pendelen een invloed op je gewicht. Uit een eerder onderzoek bleek dat de gemiddelde man die pendelde een halve kilogram lichter woog. Het effect was ook bij vrouwen vergelijkbaar. Dat onderzoek wees uit dat het nemen van de bus of trein net zo voordelig was als wandelen of fietsen voor het lichaamsgewicht.