NASA: Poolijs op laagste niveau sinds 1978

Onderzoek van NASA toont aan dat het Arctische zee-ijs deze maand haar jaarlijkse minium bereikt heeft. Op 17 september bedekte het Arctische ijs een oppervlakte van 1.940.000 vierkante mijl. Dat is het zesde kleinste oppervlak van alle oppervlakken die werden gemeten sinds 1978.

Het is dus niet het ergste dat we hebben gezien, maar NASA onderzoeker Nathan Kurtz waaarschuwt wel dat het jaarlijks erger en erger wordt.

“Op dit moment hebben we een oppervlakte verloren ter grote van een derde van de Verenigde Staten. Het golft elk jaar op en neer, maar op de lange termijn kunnen we besluiten dat we elk jaar meer en meer zee-ijs verliezen.”

En dat komt volgens Kurtz door de warmte. De pooltemperaturen zijn drie keer sneller gestegen dan het wereldwijde gemiddelde. NASA houdt ondertussen de klimaatverandering van dichterbij in het oog. De Arctic Radiation IceBridge Sea and Ice Experiment is een luchtcampagne die speciaal ontworpen werd om de relatie tussen het niveau van het poolijs en het klimaar te meten. De campagne begon vorig jaar en loopt tot en met 1 oktober.