Rode eekhoorns vallen dood uit de bomen

In Twente vallen rode eekhoorns dood uit de bomen. Dat meldde de Zoogdiervereniging. De vereniging wil dat mensen de vondst van verse dode eekhoorns melden, zodat onderzocht kan worden wat de dieren mankeert.

Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht haalt de dode eekhoorns op en onderzoekt de kadavers, maar weet nog niet wat de diertjes mankeren. Rode eekhoorns zijn een inheemse diersoort die bedreigd wordt door buitenlandse eekhoornsoorten die in Nederlandse bossen werden losgelaten.

De eekhoornpopulatie in Nederland halveerde in de jaren 60 van de vorige eeuw door de uitbraak van een parapokkenvirus. De laatste 10 jaar is in Groot-Brittanië een aan lepra verwante bacterie onder eekhoorns opgedoken. Het is volgens de Zoogdiervereniging nog volstrekt onduidelijk waardoor de eekhoorns in Twente dood uit de bomen vallen.

De Zoogdiervereniging wil in samenwerking met het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) meer informatie verzamelen over ziekten bij eekhoorns. Daarom roepen ze iedereen op om dood gevonden eekhoorns aan te melden via zoogdiergezien.nl.