Nieuw Vinkingfort ontdekt nabij Kopenhagen

Deense en Engelse archeologen kondigden afgelopen weekend aan dat ze bewijs hebben gevonden van een Vikingfort op 40 mijl van Kopenhagen. De laatste Viking nederzetting werd 60 jaar geleden gevonden.

De archeologen gebruikten nieuwe technologieën en vonden een cirkelvormig fort met vier openingen en houten poorten die werden platgebrand, maar ze hadden geen idee dat het om een Vikingfort ging.

Pas tot ze beroep deden op de hulp van Helen Goodchild, een onderzoeker aan de universiteit van York, kwamen ze erachter dat het om een authentiek fort van Vikings ging.

Goodchild gebruikte gradiometrie. Dat is een techniek die wordt gebruikt om metingen te nemen van aardmagnetische velden in de bodem. Op die manier was ze in staat om te identificeren waar het fort zich exact bevond.

fortress

Søren Sindbæk, een professor aan de universiteit van Aarhus, zegt dat gradiometrie ervoor zorgt dat je land kunt ontdekken zonder het milieu daarvoor te vernietigen.

“We kregen een uiterst gedetailleerd ‘spookbeeld’ van het fort. Toen wisten we precies waar we moesten graven om zoveel mogelijk informatie over het mysterieuze fort te kunnen verkrijgen.”

De archeologen geloven dat het fort dateert van de tijd van Koning Harald Bluetooth of zijn zoon Sweyn Forkbeard, die koning van Engeland werd, nadat hij Londen binnenviel in 1013. Het fort zou gebruikt zijn bij de laatste aanval op Engeland.

vik