Dankzij deze vijf woorden zal niemand meer tegen je liegen

Je kent waarschijnlijk het vreselijke gevoel wanneer je denkt dat er iemand tegen je liegt. De wetenschap heeft daar nu een oplossing voor gevonden.

In een experiment in 2012 ontdekte professor Jeffrey Hancock van de Cornell University dat mensen in 21% van hun sms’en durven liegen, in 27% van de face-to-face gesprekken en in maar liefst 37% van de telefoongesprekken. Het waren echter de e-mails waar mensen het minst in durfden liegen. Amper in 14% van de e-mails durfden de testpersonen een leugen te vertellen.

Psycholoog Richard Wiseman herinnerde er ons aan in een nieuwe video op zijn YouTube-kanaal dat we de macht hebben om leugens af te weren door simpelweg vijf magische woorden uit te spreken: “Kun je me daarover mailen?”

Waarom hebben mensen de neiging om eerlijker te zijn in e-mails is de logische vraag die volgt. Wiseman zegt dat volgens Hancock mensen terughoudend zijn om te liegen in een e-mail omdat hun woorden dan op papier staan en eender wanneer kunnen terugkomen als een boemerang. Dat risico willen de meeste mensen niet lopen.