Een kop koffie tussen 8 en 9 uur 's morgens helpt je eigenlijk helemaal niet om alerter te zijn

door
Roald
Leestijd 2 min.

Oké, het is tijd om te stoppen met koffie te drinken tussen 8 en 9 uur 's morgens. Het werkt namelijk niet. Je wordt er niet wakker van en het levert je geen energie. Ten minste niet zo effectief als je al jaren denkt. Koffie drinken tussen 8 en 9 uur in de ochtend is een verspilling van de koffie en de inspanning om hem te halen bij Starbucks (wachtrijen zijn op die uren immens) gezien het natuurlijke effect van cortisol op ons lichaam.

Cortisol is een steroïde hormoon dat van nature vrijkomt in ons lichaam tijdens de ochtenduren. Eigenlijk is cortisol onze natuurlijke cafeïne. Ingegeven door onze biologische klok produceert ons lichaam cortisol op topniveau tussen 08:00 en 09:00 op een dagelijkse basis, waardoor we ons alerter en wakkerder voelen.

De biologische klok is een van de redenen waarom we honger hebben op bepaalde punten van onze dag en ons slaperig voelen op andere momenten. De cortisolniveaus werken dus volgens een eb en vloed systeem. De periode van 8 tot 9 uur 's morgens komt overeen met de maximale afgifte van cortisol waarna het afneemt. Dus, na die eerste uitbarsting van energie in de ochtend, kan je jezelf trager voelen functioneren rond 10 uur. Dat is dus niet omdat je koffie-effect is uitgewerkt, maar omdat de cortisolniveaus zijn gedaald.

Je drinkt best je eerste kop koffie na de eerste golf van cortisol dus na 09:00u. Anders verspil je je geld, tijd voor het vertrek en niet te vergeten de tijd die je in Starbucks verspilt bij het wachten voor 9 uur.  Je lichaam zal opnieuw voor een cortisolimpuls zorgen rond het middaguur, dus je wacht ook best met een nieuwe kop koffie tot na 13:00u wanneer de cortisolniveaus opnieuw zijn gedaald. Dit zorgt ervoor dat je alerter bent tijdens het laatste deel van jouw werkdag.