Lucide dromers zijn succesvoller en creatiever dankzij hun unieke vaardigheid

Het is al moeilijk genoeg om dromen te herinneren, laat staan te weten dat je droomt als je aan het dromen bent. Mensen die wel over dat vermogen beschikken, worden lucide dromers genoemd. En deze kleine groep mensen die weten dat ze dromen terwijl ze ’s nacht slapen, blijken intelligenter te zijn dan anderen dankzij deze unieke vaardigheid.

Een studie van de Britse universiteit van Lincoln toont aan dat lucide dromers over een beter inzicht beschikken en beter zijn in het oplossen van problemen. Ze beschikken vaker over, zoals de studie het noemt, lightbulb moments (momenten waarop er een lampje gaat branden zoals in tekenfilms) en dat zorgt ervoor dat ze succesvolle en creatieve mensen zijn.

Als onderdeel van de studie vroegen de onderzoekers aan 68 vrijwilligers om puzzels op te lossen. Degene die lucide dromers waren, wisten 25% meer puzzels op te lossen dan de rest van de groep. Hanna Shaw, een van de onderzoekers, vertelde aan the Atlantic dat lucide dromers een betere greep lijken te hebben op het maken van onconventionele connecties.

Hun hersenen zijn gewend om te denken in onorthodoxe manieren zodat ze een droom kunnen herkennen en deze vaardigheid dragen ze over naar het dagelijkse leven. De hersenen van lucide dromers zijn voortdurend onbewust alledaagse situaties aan het evalueren om te bepalen of ze echt of ingebeeld zijn.

Lucide dromen is meestal een aangeboren iets, maar je kan het ook leren met voldoende oefening. Experts raden aan om een droomdagboek samen te stellen en een vroeg alarm te zetten zodat je je dromen actief kan beschrijven en volgen.