Dankzij deze uitvinding kunnen we toestellen opladen met geluid

Onderzoekers van de Queen Mary University of London hebben samen met Nokia een manier uitgevonden waardoor je je smartphone zou kunnen opladen door middel van geluid. Dat onderzoek begonnen ze nadat ze ontdekten dat zonnecellen meer energie opwekken als er vlakbij muziek gespeeld wordt.

Het huidige ontwerp heeft niets meer met zonnecellen te maken. Het prototype van de energieverzamelaar, nanogenerator genoemd, wekt elektriciteit op door de trillingen die veroorzaakt worden door geluid. Het geheim hierachter zijn nanostaafjes uit zinkoxide, die de energie van trillingen omzetten in een elektrische spanning. De nanostaafjes kunnen op heel wat oppervlakken bevestigd worden, waardoor er heel wat mogelijkheden zijn om elektriciteit op te wekken.

Het productieproces is redelijk goedkoop. De nanostaafjes kunnen op een oppervlak gespoten worden en de geleider die gebruikt wordt, is aluminiumfolie. Het apparaatje is uiteindelijk in staat om 5 volt op te wekken, dat is hetzelfde voltage als een doorsnee oplader van een smartphone.

Toch moet je je oplader nog niet meteen uit het raam gooien. Het gaat hier om een prototype en het is ook niet duidelijk of een constante elektrische stroom zal zijn, die je batterij non-stop oplaadt. In een stille omgeving zal je batterij zich in ieder geval niet opladen. Maar het is in ieder geval weer een interessante stap naar batterijen die maar zelden leeg zullen zijn.