Fles sterke drank van 200 jaar oud werd opgevist uit een wrak en is nog steeds drinkbaar

Er is een 200 jaar oude stenen fles gevonden in een schip op de bodem van de Baltische Zee. De onderzoekers in de Poolse Gdansk Bay ontdekten de fles in een scheepwrak in juni. Volgens een voorlopige analyse bevat de fles 14% gedestilleerde alcohol. De alcohol zal gin of wodka zijn, maar dan verdund met water.

Het woord “Selters” staat gegraveerd in de fles en de chemische samenstelling van de alcohol weerspiegelt die van het oorspronkelijk Selters watermerk. De fles zou uit het begin van de 19de eeuw stammen. Er zit een liter vloeistof in die werd gemaakt in Ranschbach in Duitsland. Dat is een dorp op ongeveer 40 km van de Seltersbron.

fles2

De fles werd na de ontdekking naar een chemisch laboratorium in Polen gestuurd. De definitieve resultaten zullen in september komen, maar de eerste resultaten wijzen erop dat de drank eigenlijk drinkbaar moet zijn. Al wordt het niet aangeraden. “Het ruikt niet bijzonder goed, maar volgens ons zal je niet vergiftigd worden als je ervan drink,” vertelt Bednarz, een van de onderzoekers.