Over deze 12 extra zintuigen beschik je al jaren en je wist niet eens dat je ze had

Als kind hebben we allemaal geleerd dat we over vijf zintuigen beschikken: zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Maar nu blijkt dat je ouders en je leerkrachten je dat hebben voorgelogen. Als mens beschikken we over veel meer zintuigen waarover niemand je ooit iets verteld heeft. Ontdek hieronder 12 extra zintuigen die je elke dag gebruikt, maar waarvan je je het bestaan nooit gerealiseerd hebt.

1. Ovulatie waarneming

desktop-1407257192

Mannen merken wanneer een vrouw ovuleert en dan voelen ze zich onmiddellijk meer tot haar aangetrokken. Ze zullen hun gedrag dan ook aanpassen.

2. Thermoceptie

desktop-1407257194

Dit zintuig laat ons toe warmte en koude te detecteren. We hoeven immers vuur niet aan te raken om te weten dat het heet is. Het is voldoende om in de buurt van de bron te gaan staan om het te weten.

3. Leugens waarnemen

Woman smile

Sommige mensen hebben de vaardigheid te weten wanneer iemand liegt door veranderingen in het gezicht. Ook weet het menselijk brein wanneer een glimlach oprecht is en wanneer die nep is. Probeer ons dus niet te bedotten.

4. Blindsight

Blind traveler

Blinde mensen kunnen zich aanpassen aan hun handicap en dat fenomeen staat bekent als blindsight. Omdat het probleem niet in de ogen licht, maar in de seingevers naar de hersenen, kunnen de ogen soms hun omgeving nog zien en zich aanpassen aan die omgeving. Sommige blinde mensen kunnen daardoor zonder problemen navigeren door doolhoven.

5. Extra zin voor gevaar tijdens ovulatie

Vrouwen merken mogelijk gevaar sneller op tijdens de ovulatie.

6.Tetrachromacy 

tetrachromats

Over dit zintuig beschikt maar een kleine hoeveelheid mensen. Het is een intens gevoel van het zicht. De meeste mensen hebben drie kegeltjes in hun ogen die tinten van  kleuren onderscheiden. Mensen met tetrachromacy hebben er 4 die hen de mogelijkheid geven om kleuren te onderscheiden die normale mensen zich niet kunnen voorstellen.

7. Gevoel voor evenwicht

balancing-act-connie-ftr

Wij slagen erin om ons te kunnen balanceren onder alle mogelijke omstandigheden. Of we nu in beweging zijn, met een bepaalde snelheid en naar verschillende richtingen uitwijken, wij kunnen ons evenwicht bewaren ondanks al die zaken.

8. Waarneming van vet

We kunnen vetrijke voedingswaren onderscheiden van vetarme door het gebruik van onze reukzin.

9. Nociceptie

Nociceptie is ons gevoel voor pijn. Pijn stopt niet bij de wonde of pijnlijke plek, maar gaat door organen, botten en zelfs de huid.

10. Proprioceptie

desktop-1407257200

Proprioceptie is het gevoel dat we weten waar onze ledematen zich bevinden. We weten ten alle tijde zonder dat we moeten kijken, waar onze ledematen zijn.

11. Magnetoceptie

Dit is ons gevoel voor richting en onze mogelijkheid om magnetische velden te detecteren. Terwijl vogels dit zintuig veel meer ontwikkeld hebben, hebben ook wij dus een beetje van datzelfde zintuig in ons. Dat verklaart ook waarom sommige mensen zich zonder problemen kunnen oriënteren en anderen zelfs moeite hebben om zich de weg naar huis te herinneren.

12. Tijd

21486neobullettime

Niet alleen hebben we een ongelofelijk gevoel voor timing en hoe lang dingen duren, maar we kunnen ook de snelheid waarmee ons brein denkt aanpassen als we in paniek raken zodat het lijkt alsof alles rondom ons in slow motion beweegt.