Beet van een teek kan een vegetariër van jou maken

Het klinkt misschien als iets uit het handboek van PETA of een plannetje van kwade wetenschappers die het beu zijn dat mensen de klimaatverandering ontkennen, maar het is een feit dat er honderden mensen in de Verenigde Staten geen rood vlees meer kunnen eten als gevolg van een kleine teek.

Wetenschappers werden zich bewust van de gevolgen van de Lone Star teek, vernoemd naar barbecue-liefhebbend Texas. Maar pas onlangs nemen artsen een sterke stijging waar van mensen in het hele land die plotseling allergisch werden aan rood vlees.

“Waarom zou iemand denken dat hij allergisch is voor vlees terwijl hij het al zijn hele leven eet?” vraagt allergoloog Erin McGintee zich af bij NBC News. “Het is ronduit bizar want het druist in tegen alles wat ik geleerd heb als allergoloog.”

140220102727-large

De Lone Star teek draagt alfa-gal, een suiker dat ook in rood vlees zit. Het is ongevaarlijk voor mensen wanneer ze het binnenkrijgen door het eten van rundsvlees, varkensvlees, konijn of hertenvlees, maar als het van een tekenbeet komt, gaat het immuunsysteem van het lichaam een ernstig allergische reactie veroorzaken die dodelijk kan zijn.

Het slachtoffer krijgt last van netelroos en jeuk en zijn of haar keel zwelt dicht. Sommige mensen die gebeten zijn dragen EpiPens (adrenaline shots) in het geval ze een aanval krijgen.

Lone Star teken planten zich de laatste twee tot drie decennia razendsnel voort. Vroeger werden ze voornamelijk aangetroffen in de oostelijke en zuidelijke staten van Amerika, maar tegenwoordig zitten ze ook al ver westelijk in Oklahoma en Texas. Het Center for Disease Control and Prevention waarschuwt de mensen voor de teek tijdens wandelingen in beboste gebieden.

Artsen zoeken nog steeds uit hoe lang de allergie zou kunnen duren, want sommige patiënten herstellen terwijl anderen allergisch blijven.