Nieuwe Marsrover zal zuurstof produceren op Mars

Dat de mens ooit Mars zal kunnen bezoeken is verre van science fiction. NASA heeft een rover met een verrassende twist gecreëerd en zal hem in 2020 lanceren. MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resources Utilization Experiment) zal zuurstof produceren op de planeet. De nieuwe technologie kan de astronauten helpen om in leven te blijven op de grimmige planeet.

MOXIE zal koolstofdioxide omzetten in zuivere zuurstof en koolstofmonoxide. Het gas wordt opgeslagen als oxidator, dat kan helpen tijdens de terugreis naar Aarde. Astronauten zouden de zuurstof ook moeten kunnen gebruiken in toekomstige ruimtereizen.

Volgens Michael Hecht, de belangrijkste ontwerper van MOXIE, zal de rover ongeveer 22 gram zuurstof genereren.

“Als we een man naar Mars sturen dan zou de missie volgens onze visie beginnen met de landing van MOXIE en wanneer de astronauten dan op Mars landen, zou de kernreactor volledig operationeel moeten zijn.”

Michael Meyer, wetenschapper voor NASA’s Mars Exploration Program, ziet veel potentieel in MOXIE. “Dit is een echte stap voorwaarts in het helpen van toekomstige bemande verkenningen van Mars door de mogelijkheid om zuurstof te produceren op het oppervlak van Mars.”

NASA streeft ernaar om met de hulp van MOXIE tegen 2030 astronauten op Mars te laten wandelen.