Dit kunstmatige blad werkt net als een echt blad

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Julian Melchiorri, een student aan het Londense Royal College of Art, heeft een artificieel blad ontwikkeld dat dezelfde werking heeft als een echte plant. Zo kan het blad water en koolstofdioxide absorberen en met behulp van zonlicht dat omzetten in zuurstof.

Het artificiële blad bestaat uit bladgroenkorrels, die een belangrijke rol spelen in fotosynthese. Die bladgroenkorrels worden omgeven door een eiwit dat men uit zijde heeft gehaald, in samenwerking met het zijdelaboratorium van de Tufts University. Dat eiwit heeft de eigenschap om moleculen te stabiliseren, zodat die twee elementen samen een kunstmatige stof vormen die in staat is om aan fotosynthese te doen.

Melchiorri hoopt dat zijn materiaal op grote schaal gebruikt kan worden om lucht te filteren in stedelijke gebieden. Hij stelt voor dat de kunstmatige bladen volledige gebouwen kunnen bedekken. Melchiorri durft ook groter te denken. Zo stelt hij voor dat zijn blad gebruikt kan worden om zuurstof te creëren in de ruimte. Wie weet zullen op een dag in staat zijn om te ademen op plaatsen waar voordien geen zuurstof aanwezig was dankzij zijn ontwerp.