Flone, de combinatie tussen drone en smartphone

Is het een smartphone? Is het een drone? Het is blijkbaar beide. De Flone is een uitvinding van kunstenaar Lot Amorós en ingenieurs Cristina Navarro en Alexandre Oliver. Met hun ontwerp wonnen ze in 2013 de Next Thingsprijs, een Spaanse prijs voor innovatieve ideeën die kunst en technologie met elkaar in contact brengen.

De bedoeling van de Flone is om drones, ofwel onbemande vliegtuigjes, beschikbaar te maken voor iedereen aan een relatief goedkope prijs. “We hebben geprobeerd zowel de technologie als de besturing van onze drones eenvoudig te houden”, vertelde Amorós aan de BBC.

Het ontwerp is dan ook relatief simpel. Een smartphone, een batterij, een Bluetooth-ontvanger en vier propellers worden bevestigd op een houten plank, die je nadien kan besturen met een app op een andere smartphone. Die onderdelen kosten, zonder smartphone, ongeveer 65 euro.

Toen drones voor het eerst in de publieke belangstelling kwamen, ging het meestal over militaire toepassingen van de onbemande vliegtuigjes maar drones worden meer en meer gebruikt voor andere zaken. Zo organiseerde National Geographic onlangs een wedstrijd voor foto’s die getrokken werden met een drone, wat toch spectaculaire beelden kan opleveren.

Zin om zelf je eigen Flone te maken? Op deze website vind je de handleiding om stap voor stap je smartphone om te toveren in een vliegend fototoestel.