Dit is de reden waarom Chip Bergh, CEO van Levi’s, nooit zijn jeansbroeken wast

Chip Bergh, de CEO van Levi’s, schokte een massa mensen toen hij eerder dit jaar toegaf dat hij zijn jeansbroek in geen jaar meer had gewassen. Hij beweerde bovendien dat jeans eigenlijk nooit of te nimmer in een wasmachine gegooid mogen worden.

Bergh gaf onlangs meer details over zijn verrassende houding in een LinkedIn bericht genaamd ‘The Dirty Jeans Manifest’ waarin hij uitlegt dat hij jeans uit de wasmachine weert om water te besparen.

Bergh stelt zich als doel om de mentaliteit dat wanneer we een broek tweemaal gedragen hebben ze gewassen moet worden, te weren uit de maatschappij.

In 2007 deed Michael Kobori, de VP van Sustainability, samen met een team van deskundigen onderzoek naar hoeveel energie en water één jeans verbruikt in zijn gehele leven. Dat wil zeggen vanaf de katoenteelt tot het moment waarop de broek wordt weggegooid.

Levis-Care

Levi’s leerde dat na slechts twee jaar de spijkerbroek al ongeveer 3500 liter water had verbruikt. De helft van het waterverbruik komt omdat de consument de jeans in de wasmachine gooien terwijl dat niet nodig is. En die 1600 liter staan gelijk aan 6.700 glazen drinkwater.

Verrassend genoeg kwam het team ook tot de conclusie dat de productie van de broek amper voor 4% verantwoordelijk is voor het totale waterverbruik.

In 2011 startte Levi’s met de lijn genaamd “Levi’s Water < Less” en die verminderde de hoeveelheid water bij de productie van de jeansbroeken. De nieuwe lijn redde 770 miljoen liter water, maar dat is nog steeds niet voldoende hoewel Levi’s daar niet veel meer aan kan veranderen.

Immers kost de katoenteelt 48% van al het waterverbruik en de rest is water dat verbruikt wordt door de consument die de jeansbroeken wast.

Om dit percentage te verlagen, biedt Bergh een aantal adviezen aan: “Was je jeans niet, of probeer dat toch zo weinig mogelijk te doen. Of doe het zoals ik het doe en was je jeansbroek als het echt nodig is op de ouderwetse manier: met de hand. Als je me niet gelooft, vraag het dan maar aan mijn vrouw. Die zal bevestigen dat ik dat echt zo doe !”