Deze kogel kan bestuurd worden door de schutter

Iedereen weet dat er raketten bestaan die hun koers kunnen wijzigen om een doelwit toch te raken. Dat was tot gisteren nog niet mogelijk met kogels. Het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), een agentschap van het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft een kogel ontworpen die in het midden van zijn vlucht zijn koers kan wijzigen.

Het Belast Ordnance (Exacto) programma van DARPA heeft met succes een .50 kogel ontworpen die zijn koers kan wijzigen om zijn doelwit toch te treffen. De kogel wordt al meerdere jaren ontwikkeld, maar DARPA besloot pas gisteren om videobeelden vrij te geven van de geleide kogel in actie.

 

 

De kogel maakt gebruik van een extern optisch geleidingssysteem, waardoor de sluipschutter in real-time aanpassingen kan maken aan het traject van de kogel als zijn doelwit plotseling ongunstig zou bewegen.

In de video zie je de normale baan van een kogel afgevuurd door een sluipschutter, die vervolgens wordt vergeleken met het traject van de geleide kogel. In plaats van een lichte verschuiving of een curve in de vlucht van de kogel, zie je hoe de Exacto-kogel in het midden van de vlucht een aanzienlijke omweg kan maken.

Volgens een verklaring van DARPA werd de kogel ontworpen om de algemene efficiëntie van sluipschutters en de veiligheid van de troepen te verhogen. De vijand kan immers niet meer meteen na het schot uitvinden van waar de kogel kwam.

De kogel en de besturing worden steeds verder verfijnd en de testen blijven doorgaan. Er is nog geen duidelijkheid wanneer deze “slimme” kogel ter beschikking zal staan van de soldaten.