De FingerReader laat blinden lezen met hun wijsvinger

Onderzoekers van MIT hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die blinde en slechtziende mensen in staat stelt om elke gedrukte tekst te lezen zonder het gebruik van braille.

De FingerReader is een 3D-geprint, ring-achtig apparaat uitgerust met een kleine camera die de tekst scant en hardop voorleest. Gebruikers volgen de tekst simpelweg met hun vinger. Het is een instrument voor zowel visueel gehandicapten die hulp nodig hebben om te lezen, als een handig hulpmiddel bij vertalingen, staat te lezen op de website.

“Het apparaat laat je toe te ervaren hoe het is om te lezen met het topje van je vinger. Het is een stuk directer en flexibeler dan de oplossing die ze nu hebben,” zei Pattie Maes, professor bij MIT en betrokken bij het prototype van het project, aan Associated Press.

Volgens ontwikkelaar Roy Shilkrot is de FingerReader uniek in zijn mobiliteit en aanpassingsvermogen. “Het is het enige draagbare apparaat waarmee blinden en slechtziende gebruikers kunnen lezen dankzij een goed geoefende wijsvinger.”

De FingerReader is gericht op het lezen van meerdere woorden en hele lijnen van teksten. Het wordt aangesloten op een laptop of mobiele telefoon zodat gebruikers het ook buitenshuis kunnen gebruiken om dingen te lezen zoals de menukaart, een visitekaartje of andere tekst die groter is dan een 12-punts lettertype.

Het apparaat geeft ook een trilling aan de gebruiker als deze afwijkt van het normale traject van de tekst.

De FingerReader duurde drie jaar om te ontwerpen en ontwikkelen en op dit moment is het slechts een prototype. Maar de onderzoekers zeiden wel dat ze hopen dat ze investeerders kunnen aantrekken om het snel te updaten naar een betaalbaar en verhandelbaar apparaat voor het publiek. “Bijna 3% van de wereldbevolking heeft een visuele handicap, dus dat is de omvang van de markt voor de FingerReader, maar we denken dat ons apparaat niet alleen visueel gehandicapten kan helpen maar ook ouderen, kinderen, taalleraren en toeristen,” besluit Maes.

 

https://www.youtube.com/watch?v=u7pwr_xmGUQ