Wetenschap vindt antwoord op de vraag waarom we ons niets herinneren van onze tijd als baby

Er is een reden waarom je geen herinnering hebt aan de tijd dat je een baby was. Je ouders hebben al die foto’s waarop je naakt in het bad staat of rondloopt in een domme muts, maar je hebt geen enkele herinnering van al die beschamende momenten.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het Science Magazine toont aan dat de vorming van nieuwe cellen in de jonge hersenen de circuits voor het behouden van herinneringen verknallen. Door een proces genaamd neurogenese creëren zoogdieren nieuwe cellen in hun hersenen.

images

Baby’s van sommige zoogdieren, inclusief mensen, produceren in een hoog tempo nieuwe neuronen in hun hippocampus. Dat is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het vermogen om dingen aan te leren en te onthouden.

Neurogenese in jonge hersenen verhoogt de vergeetachtigheid omdat de nieuwe neuronen de ruimte van de oudere die herinneringen vasthouden, innemen.

De wetenschappers kwamen hier achter door het bestuderen van de relatie tussen hersenen en de neuronen van een knaagdier.

Ze plaatsten een kunstmatige herinnering in de hersenen van het knaagdier door een associatie te maken tussen een locatie en een kleine elektrische schok.

beschamend

Toen versnelden en vertraagden de wetenschappers de neurogenese bij de knaagdieren om te zien wat het gevolg was voor de herinnering. Uiteindelijk bleek dat bij een versnelde neurogenese de muizen veel meer moeite hadden om dingen te onthouden dan bij een vertraagde.

De wetenschap bewees dus hoe de infantiele amnesie kan gestopt worden. Misschien kunnen wetenschappers er ooit voor zorgen dat onze kinderen  zich wel die  beschamende momenten zullen herinneren, want die zullen er ongetwijfeld blijven zijn.