Zingen de Goddelijke Kanaries hun laatste liedje of moet Die Mannschaft terug naar huis?

Het WK loopt op zijn einde en hoewel de Rode Duivels alweer naar huis zijn, blijven er voldoende redenen over om toch nog te kijken. De eerste reden is de kraker tussen Brazilië en Duitsland die dinsdag om 22:00 u in Estádio Mineirão in Belo Horizonte afgetrapt wordt onder leiding van het vakkundige arendsoog van Marco Rodríguez, de scheidsrechter die de beet van Suarez niet gezien had. De inzet is een plaats in de finale tegen Nederland of Argentinië.

Op volle oorlogssterkte tegen een gehandicapt Brazilië

BELGAIMAGE-60049663

De Brazilianen hebben het niet gemakkelijk gehad op weg naar de halve finale. Tegen Chili moesten ze de klus klaren vanaf de stip en tegen Colombia trokken ze na een ware veldslag aan het langste eind. Ze verloren wel twee van hun absolute sterkhouders in de kwartfinale. Neymar moest met een helikopter naar het ziekenhuis gevoerd worden na een ongelukkige botsing met Zuniga. De Colombiaan ging voor de bal maar plantte zijn knie vol in de rug van het godenkind uit Brazilië. Neymar ging op zijn gekende manier naar de grond en de wereld dacht dat hij komedie speelde. Nu is duidelijk geworden dat Neymar een gebroken ruggenwervel heeft en dat hij van geluk mag spreken dat hij ooit nog kan lopen. Als de breuk een paar centimeter hoger was, dan was Neymar voor de rest van zijn leven verlamd geraakt. De topscorer bij de Brazilianen ontsnapte dus aan een ware tragedie. Thiago Silva zal net als Neymar de halve finale moeten missen. De leider in de defensie pakte een gele kaart teveel na een domme overtreding en moet vanaf de tribune toekijken hoe de Brazilianen de Duitsers zullen bekampen.

De Duitsers daarentegen zijn volledig fit en klaar om gehakt te maken van het gewonde dier dat Brazilië heet. Hoewel Duitsland geen goed voetbal bracht, hebben de spelers van bondscoach Löw nergens moeilijkheden gekend. De groepsfase was al half gewonnen na een zeer sterke partij tegen Portugal dat met 4-0 afgeslacht werd. Daarna wonnen de Duitsers alles eenvoudig. In de groepsfase moesten ze nog wel een gelijkspel toestaan tegen Ghana maar de USA werd met een simpele 1-0 naar huis gestuurd. De wedstrijd tegen Algerije was wellicht de gevaarlijkste en moeilijkste voor de Duitsers die verlengingen nodig hadden om de dappere Algerijnen te bedwingen. Schürrle en Özil zorgden voor de verlossende doelpunten. Daarna volgde in de kwartfinale de kraker tegen Frankrijk. Die wedstrijd baarde een muis. Hummels kopte al snel de 1-0 binnen en de Fransen waren te onmachtig om daar iets van betekenis tegenover te zetten.

Door de blessures van de Brazilianen en het feit dat de volledige selectie van Duitsland fit is, begint Duitsland met een 1-0 voorsprong aan de wedstrijd wat ons betreft.

Big Phil (Scolari) versus Jogi (Löw)

FBL-WC-2014-BRA-TRAINING

De twee bondscoaches verschillen van elkaar als water en vuur. Big Phil is een nerveuze druktemaker terwijl Löw zich altijd koel opstelt en nuchter situaties bekijkt. Big Phil weet wel wat het is om het WK te winnen want in 2002 won hij de titel in Japan en Zuid-Korea. De selectie en de spelopvatting is zo goed als exact dezelfde als die van toen. Scolari gaat uit van een goed georganiseerd blok achterin en rekent voorin op de genialiteiten van zijn sterspelers. Alleen is de kwaliteit bij die sterspelers minder dan toen. Scolari kon toen rekenen op Il Fenomeno, Ronaldo die ook topscorer werd van het tornooi en de Duitse keeper Kahn in de finale tweemaal passeerde, maar ook een jonge Ronaldinho en een ervaren Rivaldo bepaalden mee het succes in Japan. Scolari moet het nu dus doen zonder Neymar en alleen Hulk, Oscar en Willian (misschien Bernard) blijven over om voor de magie en het verschil te zorgen.

BELGAIMAGE-59927674

Jogi is de tegenpool van Scolari. Löw is altijd rustig en analyseert de wedstrijden van die Mannschaft uitstekend. De druk op beide bondscoaches is dezelfde. Löw moet net als Scolari wereldkampioen worden want anders zou het wel eens kunnen dat hij zijn koffers mag pakken. Duitsland wacht immers al lang op een nieuwe wereldtitel en weet dat het met deze gouden generatie voetballers toch zou moeten lukken. Jogi speelt net als Scolari vanuit een strakke organisatie achterin en op het middenveld maar brengt in het aanvallende gedeelte dwingender en dominanter voetbal. Sterspeler Thomas Müller is het voorbeeld van de Duitse kracht: een oneindig loopvermogen gekoppeld aan scorend vermogen, strijdlust en bovenal passie.

Hoewel beide bondscoaches niet veel verschillen van elkaar geven we het voordeel aan Scolari. Hij weet hoe hij een WK moet winnen want hij deed dat al eerder terwijl Löw in Zuid-Afrika bezweek onder de druk in de halve finale en de overige tornooien ook niet verder kwam dan deze fase in het tornooi. 1-1 dus.

De man van 51 miljoen versus scoringsmachine en loopwonder Müller

https://www.youtube.com/watch?v=PQ7hco7zk3E

Normaal gezien hadden we Neymar hier vergeleken met de beste speler aan Duitse kant, maar door zijn blessure hebben we naar iemand anders moeten zoeken. We kwamen uit op David Luiz. De nieuwe verdediger van PSG maakte de overstap van London naar Parijs voor 51 miljoen en veel voetbalkenners vroegen zich af hoe PSG erbij kwam om zo’n bedrag neer te tellen voor de beperkte Luiz. Luiz krijgt overal veel kritiek. Als centrale verdediger laat hij teveel steken vallen en als middenvelder komt hij op voetballend vlak te kort. Maar Luiz maakt dat ruimschoots goed met zijn karakter. Hij speelt met een passie voor Brazilië die ongezien is en maakte ook al twee belangrijke doelpunten. Zijn vrije trap tegen Colombia was even geniaal als wonderbaarlijk en staat nog op ons netvlies gebrand. Zelfs Jan Mulder moest in de Sporza-studio toegeven dat Luiz toch wel wat kan.

https://www.youtube.com/watch?v=JiIg8X8oSK8

Over Thomas Müller zijn kenners en liefhebbers het eens. Müller is een fenomenale speler die zijn eigen kracht en beperkingen zeer goed kent en elke wedstrijd het beste in zich naar boven haalt. Zijn scorend vermogen is verbazingwekkend. Müller is pas 24 jaar en scoorde al 9 keer op een WK. Kenners verwachten dan ook dat als Müller deze lijn kan doortrekken hij all time world cup topscorer kan worden. Die titel ligt nu nog in de handen van Ronaldo en Klose, die beiden op 15 doelpunten staan. Müller zou, als alles goed gaat, nog minstens drie WK’s kunnen spelen…

Ondanks de passie en fantastische prestaties van David Luiz moeten we de overwinning aan de even gepassioneerde maar efficiëntere Müller geven. Duitsland zal dinsdag dus met 2-1 van Brazilië winnen en doorstoten naar de finale. Net als vorige keer kan je dus zonder twijfel geld inzetten op een overwinning van de Duitsers, want dit is geen gokken maar exacte wetenschap. Wij kijken alvast uit naar dinsdag.