De perfecte Arische baby, volgens de nazi’s, was eigenlijk een joodse

Hessy Taft was 6 maanden oud toen haar ouders haar naar een Berlijnse fotograaf meenamen voor een foto in 1935. Haar familie was joods en ze vreesden dat de regerende nazi-partij hen deze vrijheden spoedig niet meer zouden toestaan. De foto werd genomen toen het Derde Rijk op zoek was naar de ideale baby als cover voor een nazi-tijdschrift. Uiteraard moest het kind een typisch Arisch uiterlijk hebben.

Hessy’s ouders waren dan ook geschokt toen ze een paar maanden later het gezicht van hun dochter terugvonden op de cover van het tijdschrift Sonne ins Hause. Haar moeder haastte zich naar Ballin, de fotograaf, om te vragen hoe het kan dat haar dochter in beeld was gekomen voor de wedstrijd “mooiste Arische baby”. Ze was uiteraard bang dat de nazi’s erachter zouden komen dat haar dochter joods bloed had.

De fotograaf vertelde haar dat hij de nazi’s belachelijk wilde maken. Hessy heeft niet de blonde haren en blauwe ogen die doorgaans geassocieerd worden met het typisch Arische uiterlijk, maar naar verluidt werd de foto persoonlijk gekozen door Joseph Goebbels, de minister van propaganda van de nazi’s.

De foto werd alom verspreid in Duitsland en begon zelfs te verschijnen op nazi ansichtkaarten. Hessy en haar familie hielden zich daarom goed verborgen in het huis tot ze uit Duitsland konden vluchten in 1938.
De nazi’s kwamen nooit achter hun fout en nadat ze naar Letland, Parijs en Cuba waren gevlucht, kwamen Hessy en haar familie in 1949 terecht in de Verenigde Staten.

“Ik kan er nu om lachen. Maar als de nazi’s hadden geweten wie ik echt was, zou ik niet in leven zijn,” vertelde ze aan Bild. Hessy Taft is nu professor chemie aan de St. John’s University in New York. Vorige maand presenteerde ze nog een exemplaar van het tijdschrift aan de Yad Vashem Holocaust Memorial in Israël.”

Terwijl ze de foto toonde, zei ze: “Ik voel een soort van wraak. Een soort tevredenheid.”