Terugblik op de groepsfase van het WK deel I: Flying Dutchmen en de nieuwe koning van Brazilië

Vandaag is het rustdag in Brazilië. Voor het eerst in twee weken zal je dus niet om 18:00u voor de buis moeten zijn of moeten opblijven tot een uur of twee ’s nachts. Vandaag kunnen voetballers en fans genieten van een dagje welverdiende rust. Tijd voor ons om de meest opvallende gebeurtenissen op het WK eens op een rijtje te zetten.

Groep A

Brazilië en Mexico gaan door. De Brazilianen wonnen onder leiding van de scheidsrechter en Neymar de openingswedstrijd, konden tegen Mexico niet overtuigen, maar swingden wel in de wedstrijd tegen Kameroen. Brazilië toonde dus drie gezichten. Wij zijn benieuwd welk gezicht Brazilië opzet als ze tegen Chili moeten.

https://www.youtube.com/watch?v=LFYHN_8etw0

Ster van de groep

Neymar

Daar bestaat geen twijfel over. Met vier doelpunten is Neymar mede-topscorer van het tornooi. Zijn goals hielpen Brazilië voorbij Kroatië en Kameroen dus hij is grotendeels verantwoordelijk voor het succes. Neymar kan niet meer stuk bij het publiek. Zijn passie, werklust en spelvreugde zijn een lust voor het oog van elke voetbalfan. Hopelijk weet Neymar deze vorm vast te houden.

Groep B

In groep B kregen we een geweldige verrassing. Regerend wereldkampioen Spanje werd al na twee wedstrijden uitgeschakeld. Beulen van dienst waren Nederland en Chili. De Nederlanders wonnen onder leiding van Louis Van Gaal met 5-1 van Spanje, versloegen Australië op het nippertje en speelden Chili tactisch van de mat. Chili daarentegen is misschien wel de leukste ploeg van het tornooi gebleken. De Chilenen hebben een geweldigde spelbeleving en vallen alleen maar aan. Een favoriet van veel voetballiefhebbers.

https://www.youtube.com/watch?v=-nAEA9WQpkU

Ster van de groep

Arjen

Het is een moeilijke, want bij Oranje en Chili liepen een stuk of 6 spelers die deze titel verdienden, maar we hebben uiteindelijk voor Arjen Robben gekozen. Robben scoorde driemaal en was bij alle gevaar van Oranje betrokken. De aanvaller zit in de vorm van zijn leven en maakte het op zijn eentje vier en zelfs vijf verdedigers zuur. Robben heeft een even zwaar seizoen achter de rug als al die andere Europese topspelers die klagen over vermoeidheid, maar oogt zo fit als een hoentje. Ronduit indrukwekkend. Als Robben deze vorm vasthoudt, dan nomineren wij Nederland tot titelkandidaat… iets dat twee weken geleden ondenkbaar was.

Groep C

In groep C zaten het frisse Colombia en de stugge Grieken, samen met Ivoorkust en Japan. Een erg aantrekkelijke groep waarin Colombia de wereld liet zien dat het een outsider voor de wereldtitel is. De Colombianen dansten zich letterlijk een weg naar de achtste finales met aanvallend voetbal onder leiding van James Rodriguez. De Grieken daarentegen moesten tot in de extra tijd wachten op de beslissing. Uiteindelijk zorgde een erg lichte penalty er voor dat de Grieken ten koste van Ivoorkust door mochten.

https://vine.co/v/MIZT1dpW5VL

https://vine.co/v/MImqbPxYKux/embed

Ster van de groep

James

James Rodriguez is zijn naam en de vleugelflitser speelt samen met spitsbroeder Radamel Falcao bij AS Monaco. James ontpopte zich tot de leider van het elftal toen bleek dat Falcao het WK niet zou halen door een blessure. De vleugelaanvaller was bij elk doelpunt betrokken en scoorde zelf ook nog in elke wedstrijd.

Groep D

Van de vrolijk dansende Colombianen naar de verrassing van het tornooi: Costa Rica. Niemand gaf een cent voor de kansen van Costa Rica in de groep des doods, maar de Costa Ricanen werden gewoon groepswinnaar en mogen in de achtste finales tegen Griekenland. Hoe lang zal het sprookje van Costa Rica nog duren? Verder gingen er nog twee Europese grootmachten roemloos ten onder. Engeland en Italië zitten alweer thuis voor de buis het WK te volgen.

Ster van de groep

LuisSuarez

Tsja, hij schitterde wel tegen Engeland maar zijn ster doofde uit tegen Italië. Luis Suàrez staat negen wedstrijden aan de kant, mag niet trainen of spelen voor Liverpool gedurende de volgende vier maanden en moet een boete van meer dan 82.000 euro betalen. De FIFA oordeelde niet mals voor de aanvaller die alweer terug naar Uruguay gevlogen is… het enige land dat hem verdedigde na het bijtincident met Chiellini. Het WK is een steraanvaller verloren, maar bijten hoort niet thuis op een voetbalveld dus wat ons betreft, heeft de FIFA voor één keer goed gehandeld.

Een overzicht van de overige groepen krijg je later op de dag.