10 zaken die je beter niet op je cv plaatst

Veel werkgevers beslissen blijkbaar binnen zes seconden nadat ze je cv hebben gezien of  je doorgaat naar de volgende ronde of niet. Een curriculum vitae dat er goed uitziet en geen fouten bevat is dus essentieel als je op zoek bent naar een job.  Business Insider vroeg aan professionele jobcoach Tina Nicolai van Resume Writers’ Ink en andere experten om een aantal zaken op te sommen die je beter vermijdt op je cv. Handig om weten als je op zoek bent naar een job.

1. Verwijder je doelstelling

Je solliciteert al voor de job, de doelstelling is dus wel duidelijk voor je potentiële werkgever. Tenzij je voor een compleet andere sector solliciteert dan die waarvoor je bent opgeleid of ervaring in hebt, is zo’n doelstelling echt niet nodig.

2. Vermeld de irrelevante werkervaringen niet

Na die jaren als jobstudent in de horeca kan je misschien de perfecte pint tappen of balanceren met een dienblad maar daar ben je niets mee als je solliciteert voor een kantoorjob. Als je er geen interessante draai aan kan geven tijdens het sollicitatiegesprek, vermeld je je irrelevante werkervaringen beter niet.

3. Hou je hobby’s voor jezelf

Als je hobby’s niet relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert, is de kans groot dat je potentiële werkgevers er niets om geeft. Gebruik die ruimte om iets nuttiger op je cv te schrijven.

4. Laat je werkgever naar referenties vragen

Als je potentiële werkgever referenties wilt, zal hij daar waarschijnlijk zelf naar vragen. Zo krijg je ook nog de kans om die referentie te verwittigen dat er binnenkort een potentiële werkgever zal bellen. Zet zeker niet dat je referenties kunt geven op verzoek, dat is verspilling van een regel op je cv.

5. Gebruik geen persoonlijke voornaamwoorden

Je cv mag de woorden ‘ik’, ‘me’ en ‘mijn’ niet bevatten. Je cv gaat over jezelf en je ervaringen en dat beseft de verantwoordelijke die je cv onder ogen krijgt heus wel.

6. Zorg voor een professioneel e-mailadres

Als je e-mailadres nog steeds ‘[email protected]’ of ‘[email protected]’ is, maak je beter een nieuw, zakelijker e-mailadres aan voor de mails van je werkplaats. Een nieuw e-mailadres aanmaken neemt slechts enkele minuten in beslag en is gratis.

7. Gebruik geen gegevens van je huidige job

Je bent je huidige job beu maar je wilt zeker zijn dat je een nieuwe baan hebt voordat je opstapt, dat is te begrijpen. Maar gebruik in geen enkel geval het e-mailadres van je huidige baan. Niet alleen kan je huidige werkgever waarschijnlijk zien wat je mailt, het is ook vervelend om gecontacteerd te worden door een nieuwe werkgever tijdens het werk.

8. Vermeld geen informatie over je salaris

Sommige mensen voegen informatie toe aan hun cv over het salaris dat bij hun vorige werkgever kregen volgens Nicolai. Dat is nutteloze informatie die ook nog eens de verkeerde boodschap kan overbrengen. Je cv gaat over je professionele ervaringen en vaardigheden. Over je verloning kan je later op het sollicitatiegesprek praten.

9. Let op het lettertype

Lettertypes met schreef (‘pootjes’ die uitsteken aan de letters), zoals Times New Roman, vermijd je beter op je cv. Die zijn een beetje verouderd. Gebruik liever een simpel, schreefloos lettertype als Arial of Calibri. Spendeer ook aandacht aan de grootte van de letters. Je cv moet er netjes uitzien, maar het moet ook leesbaar zijn.

10. Zet geen foto op je cv

Er zijn mensen die een foto van zichzelf toevoegen aan hun cv maar dat is niet de norm. Het is niet nodig en je cv ziet er professioneler uit zonder foto.