Engelse pers fileren Roy Hodgson en de nationale ploeg

We waren er al op aan het wachten, want lang zou het niet duren. Engeland kent immers altijd barslechte eindtornooien ondanks de torenhoge verwachtingen van de nationale ploeg. Engeland ligt zo goed als zeker uit het tornooi door het 2-1 verlies van gisterenavond tegen Luis  Suárez en tien andere spelers. Uruguay was de betere ploeg en won verdiend waardoor Engeland een wonder tegen Costa Rica nodig heeft om zich alsnog te kwalificeren voor de volgende ronde. De Engelse media zijn ervan overtuigd dat dit wonder zal uitblijven en maken nu al gehakt van bondscoach Roy Hodgson.

Hodgson

“Jullie zitten in de problemen: Engeland heeft een wonder nodig tegen Costa Rica”, kopt de Daily Star met grote letters. Andere kranten schrijven voornamelijk over Luis Suarez. De steraanvaller van Liverpool wist op tijd fit te geraken na een blessure aan zijn meniscus en dompelde het land met twee doelpunten in diepe rouw.  “Suárez duwt Engeland naar de rand van de afgrond”, kopt the Guardian. “Na vier jaar plannen, emotionele betrokkenheid en anticipatie, zit het er al na vijf dagen op. Het beeld in ons geheugen is Suárez liggend op de grond en huilend van vreugde.”

De Daily Mail eist het ontslag van de bondscoach. “Deze nederlaag is erger dan die van vier jaar geleden tegen Duitsland omdat iedereen dit zag aankomen. Het was allang duidelijk dat Suárez niets liever wilde dan ons uit het toernooi werken. Hodgson moet gaan.”

The Sun vraagt zich dan weer af wat er zou gebeurd zijn als Suárez wel volledig fit was geweest. “Je vraagt je af wat hij ons had aangedaan als hij wel fit was. Hij had vijf weken niet gespeeld en sommigen beweerden dat hij maar amper kon lopen.”

Hodgson is niet van plan zijn functie als bondscoach van Engeland neer te leggen. “Natuurlijk ben ik enorm teleurgesteld na de nederlaag tegen Uruguay, maar ik zie geen reden om op te stappen”, verzekerde de bondscoach. “Ik ben heel tevreden over hoe de spelers het hebben gedaan gisteren. Maar als de Engelse bond vindt dat ik niet meer de juiste man ben voor deze baan, dan is dat de beslissing van de bond, maar niet die van mij.”

Cahill

Ook de defensie krijgt het hard te verduren.  Suárez scoorde tegen Norwich City afgelopen seizoen nog een hattrick, maar de manier waarop de verdedigers van Engeland kansen weggaven was volgens The Independent nog slechter. “De verdedigers gaven kansen aan Suárez waar Norwich City zich voor zou schamen.”

Hoe staat het er nu echt voor bij Engeland?

De Engelsen zullen moeten rekenen op een wonder om de volgende ronde te halen. Als Italië vanavond meewerkt en wint van Costa Rica, dan zal het voor Engeland volstaan om volgende week zelf van Costa Rica te winnen, maar dan mag Uruguay geen punt halen tegen Italië. Klinkt niet zo lastig, toch? Alleen weten de Italianen (als ze winnen van Costa Rica) dat ze geplaatst zijn als ze gelijkspelen tegen Uruguay volgende week. Uruguay is bij dat resultaat ook geplaatst als nummer 2 in de groep. De kansen van Engeland hangen dus af van de sportiviteit van Italië en hoezeer de Italianen op de laatste speeldag van de groepsfase nog hun sportieve plicht willen vervullen. De Engelse kranten geloven er alvast niet meer in.