De wetenschap weet waarom de draad van je oortjes in de knoop raakt in je broekzak

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Ongetwijfeld heb je dit al meegemaakt, je haalt je oortjes uit je broekzak en de draad zit in één of andere onmogelijke knoop. Het lijkt wel magie want je had ze perfect opgerold voordat je ze opborg in je broekzak. Wetenschappers waren ook geïntrigeerd door deze 'magie' en besloten het te onderzoeken. Voor die onderzoeken staken ze draden van verschillende materialen en lengtes in een doosje waarmee ze zouden schudden. Om zeker goede resultaten te hebben deden ze dit 3.415 keer.

Het onderzoek werd in 2006 uitgevoerd door Dorian M. Raymer en Douglas E. Smith van de University of San Diego. Zij ontdekten dat er twee belangrijke factoren zijn voor de knoop: de lengte van de draad en hoelang er geschud wordt.

Het komt erop neer dat hoe langer de draad is en hoe langer er geschud wordt, hoe groter de kans is dat er zich een spontane knoop vormt. De stevigheid en de doorsnede van de draad spelen ook een rol maar lengte en tijdsduur zijn belangrijkere factoren en jammer genoeg ook de moeilijkste om te veranderen bij je oortjes.

Raymer en Smith kwamen tot de conclusie dat een draad die korter is dan 46 centimeter maar zelden spontaan een knoop zal vormen. Vanaf die lengte stijgt de kans exponentieel tot een lengte vanaf twee meter. Als de draad dan nog langer wordt stijgt de kans nog nauwelijks.

De gemiddelde lengte van de draad van je oortjes is 139 centimeter. Dat betekent dat telkens je ze in je broekzak steekt er een kans van 50% is dat ze zich knopen zonder dat je het weet.

Raymer en Smith merkten ook op dat de Y-vorm van je oortjes het knopen ook bevordert. De draad van één oortje moet de draad van het andere oortje maar kruisen en de helse wirwar aan knopen kan beginnen. Al bij al zagen Raymer en Smith 120 verschillende knopen tijdens hun onderzoek. Wees de volgende keer dat je aan het vloeken bent op je oortjes blij dat je niet moest helpen om al die knopen te ontwarren.