5 zaken die je beter niet koopt met geleend geld

Geld lenen is noodzakelijk voor grote aankopen zoals een huis of een auto maar voor sommige zaken gebruik je beter geen geleend geld om ze te kopen. Ondanks dat je die zaken misschien erg graag wilt en ze noodzakelijk lijken, zal je jezelf heel wat hoofdpijn besparen op de lange termijn. Voor de volgende vijf aankopen ga je beter nooit een lening aan:

1. Een motorfiets

Motorfietsen of een tweede wagen die je niet echt nodig hebt, koop je beter pas wanneer je genoeg geld hebt gespaard voor de aankoop. Het kan moeilijk zijn om ervoor te wachten maar je zal merken dat je meer geniet van je aankoop als je ervoor hebt gespaard. Als je spaart voor een grote aankoop, dan ben je tegen de tijd dat je je motorfiets koopt ook zeker dat het de juiste aankoop is en dat het geen impulsaankoop met zware financiële gevolgen is.

2. Een bruiloft

Een bruiloft organiseer je best met de middelen die je hebt. Denk er maar eens over na, je wil je getrouwde leven toch niet beginnen met een gigantische schuldenberg door je trouwfeest? Je kan creatieve manieren zoeken om de kost van je trouwfeest te drukken en je krediet beter gebruiken voor de aankoop van een huis. Over twintig jaar zul je blij zijn dat je geïnvesteerd hebt in je toekomst in plaats van in een grote show voor één dag, waardoor je meteen een extra lening moet afbetalen.

3. Een verlovingsring

Nog erger dan een lening voor je trouwfeest is een lening voor een verlovingsring. Als je vriendin enkel met je trouwt als je een dure ring aanbiedt, kan je beter eens nadenken of zij wel de ware is. Liefde hoort geen prijskaartje te hebben en als dat al vanaf het begin het geval is dan kunnen er wel eens heel wat problemen jouw richting uitkomen. Beeld je maar in dat je nog steeds een verlovingsring aan het afbetalen bent terwijl de vrouw al is gaan lopen met iemand met een grotere bankrekening.

4. Een vakantie

Je bent misschien geneigd om deze zomer te lenen zodat je die perfecte droomvakantie kan hebben maar ook dat is een slechte financiële beslissing. In plaats van te lenen, begin je best met sparen en stel je je vakantie beter een jaartje uit. Uiteindelijk zal je meer geld hebben voor alle vakantietrips die erop volgen omdat je geen interest hoeft te betalen.

5. Meubels of huishoudapparaten

Sommige winkels die meubels of huishoudapparaten verkopen bieden je de keuze om deze zaken te kopen met een afbetalingsplan. De onmiddellijke voldoening van een nieuwe hogedefinitietelevisie is misschien aanlokkelijk maar als je een aantal apparaten op deze manier koopt, kom je op termijn in een krappere financiële situatie. Enkel een wasmachine en een droogkast zou je met zo’n afbetalingsplan kunnen kopen omdat die de kosten van naar het wassalon gaan drukken.