10 redenen waarom België niet saai is

door
Kevin
Leestijd 2 min.

In het buitenland denken mensen wel eens dat België een saai, bureaucratisch landje is waar we veel te veel houden van regeltjes en papierwerk. Wij weten natuurlijk dat dit niet waar is maar om ons toch even te herinneren aan dit feit stelde de reisgids Lonely Planet een lijst op met 10 redenen waarom België niet saai is.

1. Frietjes

België is het spirituele thuisland van de frieten. Wij hebben de krokante gouden aardappelreepjes geperfectioneerd en ze zijn ideaal naast een traditionele pot mosselen. Er is zelfs een museum helemaal gewijd aan frietjes.

 

2. Bekende mensen

Mensen van andere landen kunnen wel eens moeite hebben om tien bekende Belgen op te noemen. Maar België heeft heel wat bekendheden voortgebracht. Denk maar aan Audrey Hepburn, Hergé, Jean-Claude Van Damme, Jacques Brel, Adolphe Sax, Plastic Bertrand, René Magritte, George Simenon, Django Reinhardt en Eddy Merckx. Allemaal mensen met internationale bekendheid.

3. Cultuur rond stripverhalen

België is ook de thuisbasis van enkele bekende strips, zoals Kuifje, Lucky Luke en Guust Flater. Zo is er in Brussel ook het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal, ook wel bekend als het stripmuseum, in een voormalig warenhuis dat door Victor Horta werd ontworpen. In Brussel is er zelfs een wandeling waarmee je heel wat muurschilderingen van stripverhalen in de verschillende wijken van Brussel ziet.

4. Kerstmarkten

Rond Kerstmis is er in elke Belgische stad wel een pittoreske kerstmarkt. Er zijn kerstmarkten in meerdere landen maar in de goedbewaarde middeleeuwse steden als Brugge en Gent wordt het nog net iets gezelliger. Ieper heeft ook een mooie kerstmarkt en is in 2014 het centrum van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog.

5. Art Nouveau

Brussel is het centrum van de Art Nouveau-wereld. Tijdens het bewind van Leopold II kende België een periode van grote bloei. Architecten en ontwerpers als Victor Horta, Paul Hankar en Henri van de Velde kregen heel wat werk en dat is vandaag de dag nog altijd te zien in Brussel. Hoogtepunten zijn het Hotel Tassel, het Hortamuseum, het Constantin Meuniermuseum en het Stocletpaleis.

6. Bier

Het is een beetje een cliché maar het blijft wel een feit dat België wereldwijd bekend is voor zijn vele goede bieren. Met meer dan 125 brouwerijen die meer dan 1.000 verschillende bieren brouwen hebben we een overvloed aan het gerstenat in België.

7. Gent

Veel toeristen trekken naar Brugge maar Gent heeft meer beschermde gebouwen en heeft ook bijzonder charmante plekjes, waarschijnlijk met minder toeristen. Denk maar aan de Sint-Baafskathedraal met het altaarstuk van Van Eyck, het Gravensteen of het Museum voor Schone Kunsten. Koppel dat aan een heerlijke bord Gentse waterzooi en je hebt een prima toeristisch dagje.

 

8. De Antwerpse mode

Antwerpen stond onlangs elfde in een lijst van de 50 modesteden van de wereld. Ondanks dat de koekenstad net buiten de top tien valt, is ze nog altijd wel een bezoekje waard. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten heeft al heel wat bekende modeontwerpers zoals Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten en Ann Demeulemeester voortgebracht. De vele modieuze winkeltjes op het Antwerpse Zuid zijn daar het bewijs van.

9. De kust

Ondanks dat onze Belgische kuststrook maar 67 kilometer lang is, is er heel wat variatie in de kuststeden. Koksijde is bekend voor zijn garnalen, Knokke is dan weer iets chiquer. Voor wie een hele nacht wil uitgaan is Oostende zeker geschikt, Zeebrugge is dan weer iets meer voor mensen die van oude gebouwen houden en Lonely Planet omschrijft Blankenbergen als het Belgische Blackpool. Voor de allerkleinste is Plopsaland ook niet ver weg.

10. Magritte

Er iets aan de surrealistische kunstenaar dat heel erg Belgisch is. Vanbuiten leek hij normaal maar inwendig was hij bijzonder excentriek. Dat blijkt uit zijn schilderijen, waarin treinen uit open haarden reden en het mannen met bolhoeden regent. In de jaren '60 werd hij wereldwijd door museums gevierd en hij is een Belgisch icoon. Sinds 2009 is er het Magritte museum in Brussel dat volledig aan hem gewijd is.