Bomen en paddenstoelen zijn kapitalisten

Wetenschappers dachten lang dat bomen en paddenstoelen vreedzaam samenleven. Paddenstoelen die zich op wortels van bomen nestelen geven stikstof aan de boom. In ruil voor die stikstof krijgt de paddenstoel koolstof terug, een nuttige ruil voor beide partijen. Maar een nieuw onderzoek toont aan dat paddenstoelen enkele kapitalistische verkooptrucs hebben.

Een Zweedse studie van Oskar Franklin van het International Institute for Applied Systems Analysis begon met de vreemde vaststelling dat paddenstoelen de schaarste aan stikstof staande hielden in het bos. Wanneer er weinig stikstof in de bodem zit, geven de paddenstoelen nauwelijks stikstof aan de bomen. Wanneer er een overvloed is aan stikstof slaan de paddenstoelen enorm veel stikstof op, zodat de bomen geen andere keuze hebben dan hun stikstof bij de paddenstoelen te halen.

“Deze nieuwe theorie toont een zakenrelatie van kopers en verkopers tussen bomen en paddenstoelen”, zei Franklin in een persbericht. In plaats van een solidaire ruil van stikstof en koolstof, moeten de bomen enorm veel koolstof afstaan voordat ze stikstof krijgen van de paddenstoelen.

De paddenstoelen spelen hun klanten zelfs tegen elkaar uit. Wanneer meerdere planten hun stikstof bij één paddenstoel halen, wordt de stikstof niet eerlijk verdeeld volgens noodzaak. De paddenstoel zoekt de plant op met de hoogste return on investment. “Meerdere ruilpartners hebben zorgt voor competitie tussen planten en paddenstoelen”, zegt Franklin, “elke individuele plant probeert zijn winst te maximaliseren, net als op de kapitalistische markt.”

De auteurs van de studie geven toe dat ze over het algemeen niet weten hoe paddenstoelen de stikstof verwerven en verdelen maar dat het wel belangrijk is dit te onderzoeken. Volgens Franklin is het ook interessant om de structuur van de markt van bomen en paddenstoelen te leren kennen, zodat wetenschappers kunnen inschatten hoe wouden zullen reageren op veranderingen in de beschikbaarheid van koolstof door de klimaatveranderingen.