LOL viert zijn vijfentwintigste verjaardag

Deze maand viert de afkorting LOL, ofwel ‘Laughing Out Loud’, zijn vijfentwintigste verjaardag. Het eerste bewijs van de afkorting komt uit een nieuwsbrief van Fidonet van 8 mei 1989. Die nieuwsbrief is nog altijd terug te vinden op het internet.

screen_shot_20140522_at_5.43.50_pm.png.CROP.promovar-mediumlarge.43.50_pm

 

Sommige termen op deze lijst hebben de tand des tijds overleefd. ‘BRB’ en ‘BTW’ worden nog steeds gebruikt. Andere termen, zoals LMTO, zijn dan weer lichtjes aangepast, naar LMAO (Laughing My Ass Off) en andere termen als LTNT en WLCM zijn volledig verdwenen. Het feit dat al deze afkortingen opgesomd worden in deze lijst doet vermoeden dat ze eerder al bestonden maar deze lijst is het oudste bewaarde bewijs van LOL. Wayne Pearson beweert dat hij LOL heeft uitgevonden in het midden van de jaren ’80.

Volgens Pearson gebruikte hij LOL voor het eerst op een Canadees Bulletin Board System (BBS) dat Viewline heette. LOL sloeg aan en verspreidde zich snel doordat Viewline zich snel uitbreidde omdat de gebruikers ook gratis accounts kregen op de chatroom GEnie. Pearson zegt dat hij LOL eerst gebruikte toen een vriend van hem, Sprout, iets zei dat zo grappig was dat Pearson zijn lach door de keuken galmde. Meestal drukte ze in de chatroom een lach uit met >grin<, >laugh<, *smile* of smileys maar Pearson voelde zich zo idioot dat hij alleen in een kamer voor zijn computer lachte dat hij een nieuwe uitdrukking nodig had. Pearson heeft het gesprek niet bewaard en kan zich niet herinneren wat zo grappig was. Desondanks beweert hij de eerste te zijn die het gebruikte, al kan hij het niet bewijzen.

Wat ironische is, is dat LOL, volgens Pearson, voor het eerst gebruikt werd voor een lach die door de keuken galmde. Momenteel wordt LOL gebruikt zelfs al is de gebruiker nauwelijks of niet aan het lachen. In 2001 vroeg de linguïst David Crystal zich al af hoeveel mensen luidop lachen wanneer ze LOL gebruiken.  Volgens John McWhorter, een andere linguïst, wordt LOL nu niet meer gebruikt om een lach uit te drukken. McWhorter zegt dat LOL nu de spanning in een gesprek verlicht en een gevoel van gelijkheid creëert. Het is nu de vraag hoe LOL over de volgende 25 jaar zal evolueren.