Vijf zaken die alle net afgestudeerden moeten weten

Je diploma is een stukje papier dat je verdiend hebt na heel wat bloed, zweet en tranen. Al dat harde werk wordt beloond op het fantastische moment dat je afstudeert en je weer een deur van een levenspassage achter je kan dichttrekken. Maar zo’n nieuwe periode in je leven zal ook wel enkele vragen oproepen. Stacy Kravetz, de auteur van “Welcome to the Real World: You’ve Got an Education, Now Get a Life!”, geeft je vijf belangrijke tips om dit nieuwe persoonlijke tijdsperk succesvol te starten.

Maak een inventaris van je leven

Nadat je bent afgestudeerd maak je best een inventaris van je leven. Waar sta ik nu, waar wil ik naartoe, hoe wil ik leven en wat voor soort job wil ik? Het zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen en je moet ervoor zorgen dat alle antwoorden met elkaar verzoenbaar zijn. Het zijn vragen waar je waarschijnlijk ook een antwoord op moet geven tijdens sollicitatiegesprekken dus het is meteen een goede voorbereiding. Als je al meteen een job hebt, moet je zeker het salaris en de locatie eens evalueren.

Spaar een beetje

Je pensioen, het kopen van een huis of het schoolgeld van de toekomstige kinderen zijn zaken waar je amper aan denkt wanneer je net bent afgestudeerd. Toch kan het geen kwaad om al een centje
opzij te zetten. Het is opwindend om genoeg geld te verdienen zodat je financieel onafhankelijk bent van je ouders maar zet toch altijd een beetje opzij. Je weet nooit wat de toekomst brengt en een beetje geld waarop je kan terugvallen in moeilijke tijden is altijd handig.

Zorg dat je een job hebt

De kans is klein dat je niet meteen je droomjob te pakken zal krijgen en het kan zelfs dat je helemaal niet begint in de sector waarvoor je gestudeerd hebt. Zie vooral dat je een job hebt, je eerste job is nooit je laatste job. Zelfs al doe je dan iets dat je helemaal niet graag doet, je krijgt werkervaring en geld. Vooral die werkervaring is een belangrijke stap naar die droomjob.

Hou je uitgaven onder controle

Het is niet omdat je elke job wil aannemen dat je snel een job zal vinden dus hou rekening met je uitgaven. Als je nog een tijdje thuis kan wonen dan is het gemakkelijk dat je dat doet. Het zal je heel wat huurkosten besparen. In tussentijd kan je nog stages of interims doen zodat je je cv verbetert. Terwijl je dat doet, heb je ook de kans dat je indruk zal maken op en dat je misschien een job krijgt aangeboden.

Onthoud natuurlijk ook dat je ervan moet genieten

Je hebt zo zwaar gewerkt voor dat diploma en nu mag je er wel eens van genieten. Na die jaren heb je dat wel verdiend en het duurt waarschijnlijk toch nog enkele jaren voordat je alles volledig onder controle hebt. Laat dat je niet tegenhouden om af en toe wat pret te hebben.