Dit is de enige tip die je nodig hebt om vandaag productief te zijn

James Clear schrijft over hoe je gedragswetenschappen kan gebruiken om je gewoontes te beheersen en je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat je productiever bent, heeft hij één eenvoudige tip gevonden. Ernest Hemingway, de bekende Amerikaanse schrijver, gebruikte die tip al in de vorige eeuw. Hij stond op bij het eerste daglicht en begon meteen met schrijven. Volgens Hemingway is er ’s morgens niemand die je stoort. “’s Morgens is het koud zodat je je aan je werk zet en terwijl je schrijft, krijg je het warm”, aldus Hemingway.

Hemingway is voor James Clear één van de voorbeelden van zijn tip. Volgens Clear ben je het meest productief als je je dag begint met wat het belangrijkste is voor jou. Het klinkt simpel maar volgens Clear doet niemand het. Als je het begint te doen, zal je, net als Hemingway, heel wat meer werk kunnen verzetten.

Clear wil eerst duidelijk maken wat productiviteit is. Veel mensen denken dat productiviteit veel dingen in één dag afmaken is, maar Clear ziet het alles. Voor hem is productiviteit op een consistente basis de belangrijke zaken afwerken. Productiviteit is dat je op een vast ritme tegen een gemiddelde snelheid zaken afmaakt.

Clear legt uit dat er veel dagen zijn waarop hij tijd verspilt door eerst de minder belangrijke zaken te doen, zodat uiteindelijk de belangrijkste zaken weer blijven liggen. Als je begint met het belangrijkste dan heb je al geen tijd verspild en kan je nadien aan de minder belangrijke zaken beginnen. Clear pleit er voor om die zaken ’s morgens te doen. Dat hoeft niet per se, maar het heeft volgens hem drie belangrijke voordelen:

1. Je wilskracht is ’s morgens hoger. Dat betekent dat je er meteen met goede moed en de beste moeite de belangrijkste taak van de dag volbrengt.

2. Hoe verder de dag vordert, hoe groter de kans dat je een andere taak krijgt aangeboden en hoe kleiner de kans dat je je schema blijft volgen. Als je het belangrijkste toch al gedaan hebt, is dit niet zo’n ramp.

3. Het menselijk verstand houdt niet van onafgewerkte taken. Onafgewerkte taken veroorzaken spanning en stress, van zodra we aan iets beginnen, willen we het afmaken. Daarom is het belangrijk dat je meteen aan de belangrijkste zaken begint, zodat je ze ook zo snel mogelijk afwerkt.

Volgens Clear doen we dit niet omdat we grotendeels naar iemand anders zijn agenda leven. Op school leren we al dat we pas studeren wanneer er een test wordt aangekondigd en thuis doe je taken om te zorgen voor anderen. Na enkele jaren zo geleefd te hebben, wordt het normaal dat je pas in actie schiet wanneer er prikkels van buitenaf komen. Je checkt ’s morgens je mails om je nieuwste bevelen te krijgen en het lijkt misschien alsof dat werk dringend is, maar het dringendste werk is vaak niet het belangrijkste. Het belangrijkste werk is zijn de taken waardoor we dichter bij onze dromen komen. Dat betekent niet dat je niet naar de vragen of opdrachten van anderen moet luisteren, maar je moet zien dat je ook tijd maakt voor je eigen doelstellingen.