Schokkend: hoe varkens ‘humaan’ geslacht worden

Een Australische organisatie voor het welzijn van dieren heeft recent beelden vrijgegeven van hoe varkens geslacht worden in de abattoir van Rivalea, het grootste slachthuis voor varkens in Australië. Dat slachthuis beweert dat het zijn varkens op een humane manier slacht, vergassing in groep met CO2. 

Op de beelden is te zien dat er toch niet op een humane manier wordt geslacht. De varkens die zich niet naar de ruimte willen bewegen krijgen elektrische schokken toegediend en worden in sommige gevallen zelfs geschopt en geslagen. De varkens zijn duidelijk in paniek wanneer ze bloot worden gesteld aan het gas. Om de varkens op een humane manier te vergassen mogen die kamers maximaal een concentratie van 20% CO2 hebben, zodat de varkens rustig inslapen zonder dat ze beseffen wat er gebeurt. Toch is de standaardconcentratie CO2 in gaskamers van Australische slachthuizen 80 tot 100%. De varkens merken het gas kan en hebben en paniekerige of gewelddadige reactie. De slachthuizen gebruiken zoveel CO2 omdat de varkens dan sneller sterven en de slachthuizen staan onder grote druk om snel te slachten. Volgens Animals Australia kan een slachthuis dat varkens op een humane manier slacht, met lage concentraties CO2 dus, economisch niet overleven.

Rivalea heeft al gereageerd op de beelden. Ze hebben al twee werknemers ontslagen en zijn hun eigen intern onderzoek begonnen. Het Australisch departement van landbouw is op de hoogte gebracht van de beelden maar heeft nog niet gereageerd. Animals Australia wil dat de regering meteen reageert op deze praktijken in de Australische abattoirs en roept mensen op te stoppen met het eten van vlees.

De beelden van het slachthuis van Rivalea kan je hier terugvinden. Deze beelden zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers.