Volvo test nu auto die zichzelf bestuurt in de straten van Göteborg

Eerder brachten we jullie al beelden van hoe de Google Car zichzelf bestuurt in de straten van Californië, maar Europa kan natuurlijk niet achterblijven. De Zweedse autofabrikant Volvo is momenteel bezig met het ‘Drive Me’-project. Het is de bedoeling van dat project om dagelijks 100 zelfbesturende Volvo’s op de weg te brengen, die allerlei verschillende verkeerssituaties zullen tegenkomen. Nu zijn de eerste paar prototypes van het project al aan het rondrijden in de straten van de Zweedse stad Göteborg.

Die prototypes zijn al in staat wegen te volgen, hun snelheid zelf aan te passen en zich in te voegen in het verkeer, zonder enige menselijke tussenkomst. “Het project is een belangrijke stap naar volledige autonome wagens over onze testroute”, zegt Erik Coelingh, technisch specialist bij Volvo. “De technologie zal de bestuurder in staat stellen om alles over te laten aan de auto, zodat de bestuurder zijn handen vrij heeft voor andere zaken.”

Het unieke aan het ‘Drive Me’-project is dat alle belangrijke spelers betrokken zijn. Wetgevers, vervoersinstanties, een grote stad, een autofabrikant en de klanten. De klanten zullen zelf rondrijden met de 100 Volvo’s in alledaagse verkeersomstandigheden over 50 kilometer wegen in en rond Göteborg.

‘Drive Me’ is een samenwerking tussen Volvo, de Zweedse Vervoersadministratie, het Zweedse Verkeersagentschap, het Lindholmen Science Park en de stad Göteburg. De Zweedse overheid staat volledig achter het project.