NASA ontdekt de geboorte van een nieuwe maan bij Saturnus

Voor de eerste keer ooit hebben wetenschappers het ontstaan van een maan kunnen waarnemen. Het ruimteveer Cassini heeft beelden vastgelegd van de formatie van een nieuwe maan in één van de ringen van Saturnus.

Het object is een grote rots ijs, zoals de meeste manen van Saturnus en zorgt momenteel voor een verstoring in de ringen. Over een lengte van 1.200 kilometer en een breedte van 10 kilometer is de ring 20 procent helderder, door de zwaartekracht van de nieuwe maan. Momenteel draagt de maan de informele naam ‘Peggy’.

Peggy beweegt zich momenteel voort zodat het uiteindelijk de ringen van Saturnus zal verlaten en op zichzelf rond Saturnus zal zweven. Het is nog niet zeker of het object niet uit elkaar zal vallen maar Peggy zal zeker niet meer groter worden. Momenteel heeft de nieuwe maan een diameter van ongeveer 1 kilometer.

De nieuwe maan zorgt voor nieuwe theorieën rond het ontstaan van de andere manen van Saturnus en zelfs de planeten in ons zonnestelsel. Er is een theorie dat de ringen van Saturnus vroeger veel groter waren maar dat ze uitgeput raakten naarmate er meer manen zich vormden. Het zou ook verklaren waarom de grotere manen zich verder van Saturnus bevinden. Een andere theorie is dat onze planeet zich verder in de Melkweg vormde en nadien dichter naar de zon bewoog.

Volgens NASA zal Cassini in 2016 terug in een goede baan liggen om de A-ring van Saturnus en Peggy beter te kunnen bestuderen.