De eerste namen voor The Last Waltz: de laatste editie van 10 Days Off

(foto: Dlux)

Sterren komen, sterren gaan. En de tijd van 10 Days Off is bijna gekomen. Deze zomer viert het festival voor elektronische muziek zijn 20ste en tegelijk laatste verjaardag met The Last Waltz. «Twintig is een mooi getal om er een streep onder te trekken», klinkt het.

Het lijkt nu haast ondenkbaar, maar twintig jaar geleden was dansmuziek een zaak van een vrij beperkt publiek. Onder de naam ‘10 Days Of Techno’ werd in Gent toen het eerste festival voor elektronische dansmuziek uit de grond gestampt. «Dat gebeurde in een omgebouwde loods», herinnert een van de oprichters Philip De Liser zich. «Eigenlijk waren we ook het eerste pop-up-festival.»

De eigenzinnigheid van de eerste edities is nooit echt verdwenen. «We hebben altijd een pioniersrol gespeeld», gaat De Liser verder. «Als je kijkt naar de grote namen die nu op de hoofdpodia spelen van internationale festivals, bijna allemaal hebben ze eerst bij ons gestaan.»

Het festival kan dan ook terugblikken op een rijk gevuld verleden. «Uiteindelijk gaat het om meer dan 200 avonden. Het is haast onmogelijk om daar een paar hoogtepunten uit te selecteren. Veel herinneringen zijn ondertussen al wat flou», lacht De Liser. «Waar ik wel heel fier op ben, is dat we op al die tijd nooit problemen hebben gehad. Dat vind ik wel mooi. Je merkt het ook aan het publiek. Waar je op andere festivals vaak mensen hebt die enkel voor de sfeer gaan, heb ik toch de indruk dat ze bij ons wel degelijk voor de muziek komen.»

Niet alleen het publiek, ook de deejays en producers komen graag terug naar het festival. «10 Days Off blijft toch een klinkende naam, ook in het buitenland», legt De Liser uit. «En dan moet je rekenen dat wij absoluut niet over de grote marketingbudgetten beschikken.»
Extra bewijs dat de deejays graag naar de Vooruit terugkomen is de affiche (zie kader). «Die kan je gerust zien als een kleine terugblik», besluit De Liser. «Het zijn wat grotere namen dan de laatste vijf jaar. Maar het is de bedoeling dat het tien knalavonden worden. We gaan nog één keer alles geven.»

Eerste namen voor The Last Waltz
De laatste editie van 10 Days Off wordt georganiseerd van 17 tot 27 juli. De eerste vijftien namen op de affiche zijn Richie Hawtin, Solomun, Dave Clarke, Erol Alkan, Tale Of Us, Mano Le Tough, Daniel Avery, H.O.S.H., Perc, Ghost Culture, Black Asteroid, Matador, Whyt Noyz, Mind Against en Karmon.

De ticketverkoop start op 8 april. Alle info vind je op www.10daysoff.be.