Is dit de meest viriele man van West-Europa?

Ed Houben is een Nederlander met een bijzondere hobby. Hij is een spermadonor die al 98 vrouwen zwanger heeft gemaakt.

In 2002 begon hij als anonieme donor bij een spermabank. Maar zijn carrière als donor werd een hak gezet toen Nederland, net als vele andere Europese landen, anoniem donoren verbood. Daarna begon hij zijn diensten gratis aan te bieden op het internet. Zo helpt hij alleenstaande vrouwen, lesbische koppels en koppels waarbij het gewoon niet wil lukken.

Houben, die een toeristische gids is in Maastricht doorheen de dag, is gemotiveerd door de prachtige hoop dat elk kind dat hij verwekt een liefdevol leven zal hebben. Elke conceptie gebeurt trouwens via de natuurlijke weg. Volgens Houben geeft dat een hogere kans op succes.

Voor Houben is het niet alleen het zwanger maken dat telt. Hij leert de vrouwen en koppels op voorhand kennen en zal er nadien zijn voor de kinderen als ze vragen hebben of hun natuurlijke vader willen kennen. In zijn appartement in Maastricht heeft hij een volledige kamer vol foto’s van kinderen die hij verwekt heeft. Er staan ook werkjes die kinderen van lesbische koppels moeten maken op school voor Vaderdag.
Ed houdt ook een lijst bij met al zijn kinderen. Daarmee hoopt hij te voorkomen dat zijn kinderen toevallig ooit samen kinderen zullen maken.

De echtgenoten zitten er vaak niet mee in dat hun vrouw met een vreemde slaapt. Er zijn bij hem al koppels langs geweest die al tien jaar naar allerhande klinieken gingen zonder succes. Nadat de vrouw vier keer met Ed heeft geslapen, was ze zwanger. Het feit dat ze eindelijk een kind hebben is veel belangrijker dan dat de vrouw met een andere man heeft geslapen voor die koppels.

Houben maakt zich geen zorgen over financiële claims. Vroeger maakte hij contracten waarin stond dat hij geen enkele financiële verantwoordelijk heeft over het kind maar een bevriende advocaat zei dat dat weinig uithaalt. Sindsdien is hij daar mee gestopt en vertrouwt hij op de goede wil van de mensen.

Ed is momenteel vrijgezel maar hij hoopt ooit een vrouw tegen te komen waarmee hij zelf een gezinnetje kan starten. Al wil hij zijn hobby dan niet volledig opgeven. Misschien dat hij dan enkel nog vrouwen bezwangert die hij voorheen hielp, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Voor zijn honderdste kind heeft Ed nog geen speciale viering in gedachte. Normaal drinkt hij niet want dat tast de kwaliteit van zijn zaad aan maar misschien maakt hij na zijn honderdste kind een uitzondering.