Magneten die jouw koelkast koel zullen houden

Onderzoekers van GE Labs (laboratoria van het Amerikaanse General Electric) hebben een techniek ontwikkeld die de huidige koelmethodes met 20 procent kan verbeteren. Het maakt gebruik van een effect dat al sinds 1880 bekend is en al decennia gebruikt wordt om extreem lage temperaturen te bereiken. Men dacht altijd dat deze techniek, die magneten gebruikt om te koelen, geen toepassingen kon hebben in de huiselijke kring maar deze onderzoekers zeggen dat magnetische koeling de komende jaren onze koelkasten koel zal houden.

Magneten en speciale combinatie van metalen

De standaard koelmethode, die op dit moment in jouw koelkast het eten en de drank koel houdt, transporteert warmte van de ene plaats (binnenin de koelkast), naar de andere (jouw keuken). De nieuw ontwikkelde techniek doet in principe hetzelfde, maar een pak efficiënter doordat het gebruik maakt van magneten en een speciale legering.

Efficiënt transport van warmte

Deze legering heeft een opmerkelijke eigenschap: het verandert van temperatuur onder invloed van een magneet. Hou je het in de buurt van een magneet dan wordt het warm, neem je de magneet weer weg dan wordt het weer koud. Dit principe wordt gebruikt om warmte efficiënt te transporteren en zo kan je dus een bepaalde plaats (zoals jouw koelkast) koelen.

Volgens de onderzoekers is deze techniek de toekomst. “We hebben de laatste 100 jaar bezig geweest met de huidige koeltechniek efficiënter te maken,” zegt één van de onderzoekers. “Nu zijn we bezig met technologie voor de komende 100 jaar.”