Marinier redt collega door zichzelf op een granaat te storten en krijgt Medal of Honor

Marine Corps veteraan William Kyle Carpenter zal de Medal of Honor ontvangen voor zijn heldhaftige acties die het leven van een collega- militair redden tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dat meldt de krant Marine Corps Times.

William Kyle Carpenter is 24 jaar oud en een medisch gepensioneerd korporaal. Hij zal de hoogste onderscheiding in de natie voor militairen later dit jaar ontvangen zodra het Marine Corps en het Witte Huis de plannen afronden voor zijn eervolle ceremonie in Washington DC.

Carpenter werd genomineerd voor de Medal of Honor nadat het Department of Navy hoorde hoe hij zijn vriend en collega Lance Cpl. Nicholas Eufrazio redde tijdens een granaataanval in Afghanistan in november 2010. Volgens Marine Corps Times bewaakten Carpenter en Eufrazio  een dak in het district Marjah van de Afghaanse provincie Helmand toen een granaat in de buurt landde.
Carpenter handelde snel en sprong op de granaat in een poging om Eufrazio te beschermen.

Beide mannen overleefden ondanks de zware verwondingen die ze opliepen. Carpenter was zwaar verbrand en verloor zijn rechteroog en de meeste van zijn tanden in de ontploffing, die ook zijn kaak verbrijzelde en zijn arm brak op talrijke plaatsen. Carpenter onderging meer dan 30 operaties na de aanval.
Eufrazio kreeg een granaatscherf door zijn de frontale kwab in zijn hersenen waardoor hij niet meer kon spreken. Dat probleem loste recent zichzelf op en Eufrazio is wonderbaarlijk genoeg weer de oude.

Omdat er weinig tot geen getuigen waren van de heldendaad en zowel Eufrazio als Carpenter niet alle details herinnerden, twijfelde het Department of Navy lange tijd of Carpenter wel in aanmerking kwam voor de Medal of Honor.
De beslissing werd pas genomen nadat het Department of Navy erop aandrong dat er verder onderzoek werd gedaan voor de periode waarin de Medal of Honor kan aangevraagd worden, verstreken was. Dat gebeurt drie jaar na de feiten.

Leden uit hetzelfde peloton als Carpenter en Eufrazio drongen erop aan dat Carpenter de onderscheiding zou krijgen. Ze twijfelden geen seconde dat Carpenter zichzelf had opgeofferd om zijn collega te redden.
“Niemand kan zeggen wat er echt gebeurt is, zegt Marine Staff Sgt. Michael Kroll, pelotonsergeant van Carpenter aan Marine Corps Times,”maar ons gevoel is altijd geweest dat Kyle Nick afschermde en redde van die explosie.”